Skip to main content

Χειρόφρενο στη μεταφορά 800 μαθητών με ειδικές ανάγκες

Στον αέρα βρίσκεται η μεταφορά εκατοντάδων μαθητών με ειδικές ανάγκες απ΄ όλη τη Θεσσαλονίκη στα σχολεία τους, καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις με λεωφορειούχους και ταξί. Ερωτηματικά για τη στά
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr

Καθηλωμένοι στο σπίτι τους παραμένουν από την Παρασκευή 805 μαθητές με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) απ΄ όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς  δεν έχει ανανεωθεί καμία σύμβαση με λεωφορειούχους και ταξί, για τη μεταφορά των μαθητών. Ερωτηματικά για τη στάση της νομαρχίας εκφράζουν με δηλώσεις τους στη Voria.gr οι γονείς και οι ιδιοκτήτες των ειδικών οχημάτων. Με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συναντάται αύριο, Τετάρτη, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να δοθεί προσωρινή παράταση σύμβασης.

Οι γονείς και οι μαθητές συγκεντρώθηκαν σήμερα  έξω από σχολείο, απέναντι από τη ΒΙΑΜΥΛ, διαμαρτυρόμενοι για την μη ανανέωση των συμβάσεων που αφήνει στον αέρα τα παιδιά, ενώ αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση στη νομαρχία για τον ίδιο λόγο.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Παvελλήvιας Ομoσπovδίας Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Αναστάσιος Λαγόπουλος, το πρόβλημα παρατηρείται μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς ο νομάρχης δεν υπογράφει την επέκταση των συμβάσεων, εάν δε λάβει τα απαιτούμενα κονδύλια από το υπουργείο, όταν όλοι οι νομάρχες που βρέθηκαν στην αντίστοιχη θέση έχουν υπογράψει.

Ο κ. Λαγόπουλος εκφράζει παράλληλα την απορία του για το γεγονός ότι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μεταφορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους και υπέβαλλαν εγγυητικές, ο νομάρχης αρνείται να υπογράψει.

«Θα πιέσω προσωπικά το νομάρχη και την υπουργό αύριο, για να δώσουν λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το θέμα. Ήδη ενημέρωσα τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Forum, ο οποίος με τη σειρά του θα αναλάβει δράση», καταλήγει.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη των ειδικών (λευκών) ταξί που μεταφέρουν εδώ και κάποια χρόνια τους μαθητές, Σοφία Αθανασιάδου, σημειώνει ότι αυτό που εισπράττει είναι «πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των ΑΜΕΑ και η χρησιμοποίησή τους για άσκηση πιέσεων στη κυβέρνηση».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κανείς δεν δίνει απάντηση από τη νομαρχία για την ανανέωση των συμβάσεων, προσθέτοντας πως είναι άνευ λόγου η καθυστέρηση που παρατηρείται. «Ο διαγωνισμός έγινε τον Οκτώβριο και η διαπραγμάτευση στις 17 Δεκεμβρίου. Δεν έγινε καμία κίνηση αυτό το διάστημα, ώστε να να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο. Δεν καταλαβαίνω το λόγο της καθυστέρησης εις βάρος αυτών των παιδιών», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κα Αθανασιάδου, το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι μεταφορείς, καθώς μπορούν να εξυπηρετούν ιδιώτες, αλλά τα παιδιά και οι γονείς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ανασφάλεια.

Η νομαρχία από μέρους της, δια στόματος του αντινομάρχη Διονύση Ψωμιάδη, τονίζει ότι οι γονείς και τα παιδιά έχουν απόλυτο δίκιο, αλλά δεν μπορεί να διαβεβαιωθεί ότι το κόλλημα θα πάψει, καθώς υπάρχει ο σκόπελος της έγκρισης πίστωσης από την υπουργό.