Skip to main content

Ξεκινά, αν και με καθυστέρηση, η διανομή των σχολικών γευμάτων-Τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα διανεμηθούν σχολικά γεύματα σε 238 σχολεία και περίπου 40.000 μαθητές - Αυξήθηκε ο αριθμός των δημοτικών σε σχέση με πέρυσι.

Με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την προσεχή εβδομάδα, η διανομή σχολικών γευμάτων στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε μόλις προχθές, 11 Οκτωβρίου από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διανομή των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου, αρχικά στην Αττική και από τις 28 του ίδιου μήνα στη Θεσσαλονίκη. Φέτος ο αριθμός των δημοτικών σχολείων ανέρχεται σε 1.530 έναντι 1.227 πέρυσι, με τον αριθμό των μαθητών να υπερβαίνουν τις 200.000 έναντι περίπου 185.000 πέρυσι.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα χορηγηθούν σχολικά γεύματα σε 340 σχολεία έναντι 259 πέρυσι ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων μαθητών θα ανέλθει σε περίπου 50.000 από 42.000 πέρυσι. Αναλυτικά, ανά περιφερειακή ενότητα η κατανομή στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, έχει ως εξής:

-Στη Θεσσαλονίκη θα διανεμηθούν σχολικά γεύματα σε 238 σχολεία, σε περίπου 40.000 μαθητές, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και στον κεντρικό δήμο. Ειδικότερα, στο δήμο Θεσσαλονίκης γεύματα θα δοθούν σε 58 σχολεία ενώ η κατανομή στους υπόλοιπους δήμους είναι: Αμπελοκήπων Μενεμένης 15, Βόλβης 9, Δέλτα 18, Θερμαϊκού 6, Κορδελιού Ευόσμου 35, Λαγκαδά 21, Νεάπολης Συκεών 24, Παύλου Μελά 28, Χαλκηδόνας 17 και Ωραιοκάστρου 7.
- Στην Ημαθία, στο δήμο Βέροιας θα δοθούν γεύματα σε 18 σχολεία και από 8 στους δήμους Αλεξάνδρειας και Νάουσας.
- Στην Πέλλα, συμμετέχουν συνολικά 15 σχολεία, από 2 στους δήμους Έδεσσας και Σκύδρας, 3 στο δήμο Αλμωπίας και 8 στο δήμο Πέλλας.
- Στις Σέρρες συμμετέχουν 10 σχολεία, όλα στο δήμο Σερρών.
- Στο Κιλκίς γεύματα θα χορηγηθούν σε 19 σχολεία, όλα στον ομώνυμο δήμο.
- Στην Πιερία, σε 16 σχολεία, όλα στο δήμο Κατερίνης και τέλος,
- Στη Χαλκιδική, σε 8 σχολεία, στο δήμο Νέας Προποντίδας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμά Μπαχαράκη ο κατάλογος με τα σχολεία τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια για να μπουν στο πρόγραμμα διάθεσης σχολικών γευμάτων είχε σταλεί εγκαίρως, από το καλοκαίρι ακόμη. Ωστόσο, υπήρξαν κάποια προβλήματα με τις διαδικασίες ανάθεσης, τα οποία ξεπεράστηκαν, “το ΦΕΚ έχει ήδη δημοσιευτεί και μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η διάθεση των γευμάτων στους μαθητές”.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του προγράμματος δεν είναι ακόμη γνωστή. Όπως δεν είναι γνωστό και εάν η υλοποίησή του θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες περιοχές η διανομή των σχολικών γευμάτων να καθυστερεί βδομάδες, ακόμη και μήνες λόγω προσφυγών και ενστάσεων μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοικητικά, την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει ο ΟΠΕΚΑ, από τον προϋπολογισμό του οποίου καλύπτεται και το κόστος.