Skip to main content

Ξεκινά η κατασκευή του North Stream

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή έναρξης των εργασιών του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου North Stream, ο οποίος θα εγγυηθεί την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης σε λογικές και αποδεκτές τιμές».
Αξιοσημείωτο γεγονός χαρακτήρισε την έναρξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου North Stream ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μενβέντεφ κατά τη σημερινή τελετή επίσημης έναρξης των εργασιών στον κόλπο Πορτόβαγια, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ στη Βαλτική. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο αγωγός αυτός θα διασφαλίσει την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης «σε τιμές λογικές και αποδεκτές».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, σε βίντεο που βιντεοσκοπήθηκε στο Βερολίνο, χαιρέτισε «το τεράστιο οικονομικό δυναμικό» του προγράμματος κατασκευής του αγωγού.

Παρών στην τελετή, ο πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας Nord Stream AG και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρθηκε στα 100 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του αγωγού για να είναι «οι ελάχιστες δυνατές».

Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie, σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.

Δύο παράλληλοι αγωγοί θα μεταφέρουν τις ποσότητες φυσικού αερίου από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ, κάτω από τη Βαλτική, στο γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ. Μέσω του πρώτου αγωγού θα μεταφέρονται, από το 2011, συνολικά 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η κατασκευή του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ο μήκους 1224 χλμ αγωγός πρόκειται να διέλθει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Χθες, ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG κ. Πολ Κόρκοραν δήλωσε σε εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα αποθέματα φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

«Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου. Η γεωμορφία στην Ευρώπη είναι, ωστόσο, διαφορετική. Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα μπορεί να είναι θέμα στο μέλλον αλλά μπορεί να μην είναι σήμερα», είπε ο κ. Κόρκοραν.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση που καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τελικά σε ελλείψεις φυσικού αερίου μελλοντικά, προειδοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG.