Skip to main content

Ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Έξι ημέρες αναμένεται να διαρκέσει η συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.

Μαραθώνιος συζητήσεων αρχίζει σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση επί των προτάσεων της τουρκικής κυβέρνησης για μια ευρεία αναθεώρηση του συντάγματος που θα μετατρέψει το σύστημα διακυβέρνησης από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία με ευρείες εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο. Η κυβέρνηση προγραμματίζει η συζήτηση να διαρκέσει έξι ημέρες για να συζητηθούν και τα 18 άρθρα του πακέτου.

Πιθανότατα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει προβάλει σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ενισχυμένης προεδρίας, θα χρησιμοποιήσει κάθε διαδικαστικό μέσο για να παρατείνει τη συζήτηση ή και να την μπλοκάρει εντελώς. Πάντως η κυβέρνηση θα ήθελε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η ψηφοφορία ως τις 24 Ιανουαρίου, ώστε το προβλεπόμενο δημοψήφισμα –εφόσον το πακέτο λάβει τουλάχιστον 330 ψήφους επί κάθε άρθρου και επί του συνόλου του– να πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου.

Σημαντική η ψήφος των ακροδεξιών βουλευτών

Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία με 317 βουλευτές επί συνόλου 550. Χρειάζεται όμως την ψήφο τουλάχιστον 13 από τους 39 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος, με τον αρχηγό του οποίου Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει έρθει σε συμφωνία. Ωστόσο ήδη 15 ακροδεξιοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο, και ένας από τους αντιπροέδρους του Μπαχτσελί ήδη παραιτήθηκε από το κόμμα.

Όμως το ενδιαφέρον θα είναι αν θα υπάρξουν διαρροές από το ίδιο το κυβερνών κόμμα, όπου λέγεται ότι επικρατεί δυσαρέσκεια μεταξύ των κουρδικής καταγωγής βουλευτών για τη στενή συνεργασία του κόμματος με τους ακροδεξιούς. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η ψηφοφορία είναι πραγματικά μυστική ή θα χρησιμοποιηθούν τρόποι για να ελεγχθεί έμμεσα η ψήφος των βουλευτών.

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle