Skip to main content

Ξεκινά σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Αυξημένο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη

Αρχίζει σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε όλη τη χώρα. Αυξημένο το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων - Πόσα εμβόλια θα πάρει η Ελλάδα.

Αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν οι Θεσσαλονικείς, εν καιρώ κορωνοϊού, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος ξεκινά σήμερα, 15 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα.

Ήδη υπάρχουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι έχουν προπαραγγείλει το εμβόλιο από τον φαρμακοποιό τους, ώστε να είναι διαθέσιμο.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγή του γιατρού για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο χορηγείται δωρεάν από 10.000 φαρμακεία.

«Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη φετινή χρονια για το εμβόλιο της γρίπης λόγω και της παρουσίασης του κορωνοιού» δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Ακόμη, τόνισε ότι από φέτος για να γίνει το εμβόλιο θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγή του γιατρού με αποτέλεσμα να τηρείται έτσι και το μητρώο εμβολιασμού του κάθε ασφαλισμένου.

Σε ό,τι αφορά τις προπαραγγελίες του εμβολίου από πολίτες, ο κ. Ευγενίδης ανέφερε ότι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φέτος για τη χορήγηση του εμβολίου, ο κάθε δικαιούχος μπορεί να κρατήσει το εμβόλιο στο όνομά του.

4. εκατ εμβόλια έως τέλη Νοεμβρίου

Αναφορικά με την επάρκεια του εμβολίου στα φαρμακεία της χώρας, ο πρόεδρος του ΦΣΘ δήλωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης έρχεται σταδιακά από χώρες του εξωτερικού και μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει όλες οι ποσότητες.

Συνολικά η Ελλάδα έχει παραγγείλει φέτος 4 εκατ. εμβόλια τα οποία θα έρθουν σταδιακά έως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια μέχρι στιγμής, σίγουρα δεν υπάρχει επάρκεια. Οι τελευταίες παραλαβές θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου και έτσι τότε θα ξέρουμε αν έχουν έρθει όλες οι ποσότητες που παραγγείλαμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, αν η Ελλάδα παραλάβει συνολικά 4 εκατ. εμβόλια της γρίπης θα είναι αυξημένα κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
• Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Χρόνιες παθήσεις ήπατος
• Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
• Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.