Skip to main content

Ξεκινά τον Απρίλιο η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για το έργο στις δύο πόλεις - Έτοιμο σταδιακά το 2023.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας.

Μετά την Ξάνθη και τη Δράμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για το έργο στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή, το αμέσως επόμενο διάστημα, της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του αναδόχου, της εταιρείας «ΑΒΑΞ Α.Ε.».  

Το έργο στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες, αλλά και τα δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα έργα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε δύο ακόμα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη δύο ακριτικών περιοχών, στηρίζοντας έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσβαση χιλιάδων νοικοκυριών στο δίκτυο φυσικού αερίου. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα το 2023, το ενεργειακό κόστος για τους κατοίκους της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης θα είναι αισθητά χαμηλότερο, περιορίζοντας παράλληλα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτυγχάνεται ο στόχος μας να φθάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας, με ασφάλεια και με ταχύτητα. Έχοντας ως αφετηρία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ θα υλοποιηθούν με γοργούς ρυθμούς, θωρακίζοντας ενεργειακά κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και την πιο απομακρυσμένη, με υποδομές που παρέχουν ασφαλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».