Skip to main content

Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο το Γυμνάσιο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Το Γυμνάσιο Χασιώτη αποτελεί το μοναδικό Γυμνάσιο βιωματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η διαδικασία των εγγραφών, ποια είναι η οικογένεια Χασιώτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το μοναδικό Γυμνάσιο βιωματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Το Γυμνάσιο Χασιώτη, όπως ονομάστηκε προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής οικογένειας Χασιώτη, αποτελεί το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των εκπαιδευτικών τμημάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες, ενώ παράλληλα το Γυμνάσιο βρίσκεται υπό διαδικασία αδειοδότησης.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια παρουσίασης σε δημοσιογράφους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Γυμνάσιο Χασιώτη θα αποτελείται από δύο ορόφους περίπου 495 τ.μ. έκαστος. Θα διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας, τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, γραφεία καθηγητών, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους. Ο αύλειος χώρος θα είναι εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον της Σχολής και με στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον, όπως συλλογή ομβρίων υδάτων του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου σε δεξαμενή και επανάχρησή του στην άρδευση.

Ο ευρύτερος χώρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής εκτείνεται σε περισσότερα από 700 στρέμματα και περιλαμβανει το εκπαιδευτικό και Επιδεικτικό Αγρόκτημα, την καρδιά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Σχολής.

Το Γυμνάσιο Χασιώτη θα ακολουθεί τις αρχές του ιδρυτή της Σχολής John Henry House, ο οποίος θεωρούσε ότι η εκπαίδευση απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο, στο νου, στα χέρια και στην ψυχή. Αυτή η ολιστική φιλοσοφία θα εφαρμοστεί και στο Γυμνάσιο, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας μαθητών η οποία συνεργάζεται σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί τον ενθουσιασμό για μάθηση, την υπευθυνότητα και την ανεξαρτησία και οδηγεί στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη.

Διαδικασία εγγραφών

Οι μαθητές - απόφοιτοι άλλων δημοτικών σχολείων, προκειμένου να γίνουν δεκτοί στο Γυμνάσιο της ΑΓΣ πρέπει να λάβουν μέρος σε μια γραπτή αξιολογική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα κριτήριο για την απονομή των διαθέσιμων υποτροφιών στους μαθητές που διαγωνίζονται για αυτές.

Σε αυτή τη γραπτή δοκιμασία μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού της ΑΓΣ, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν μια υποτροφία για το Γυμνάσιο.

Η φετινή γραπτή δοκιμασία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 9 π.μ, στο James Hall της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Οι υποψήφιοι μαθητές εξετάζονται σε τρία διδακτικά αντικείμενα, Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά.

Ποια είναι η οικογένεια Χασιώτη

Η οικογένεια Χασιώτη είναι η ιδιοκτήτρια μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στην Αμερική, της Cumberland Farms. Η ιστορία επιτυχίας ξεκίνησε όταν ο Βασίλης και η Αφροδίτη Χασιώτη, μετανάστες από την Ελλάδα αγόρασαν το 1939 ένα αγρόκτημα στο Cumberland, Rhode Island το οποίο μεταμόρφωσαν σε μία τεράστια φάρμα. Το 1958 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα γαλακτοκομικών τους και εν συνεχεία πολλαπλασιάστηκαν τα καταστήματα.

Σήμερα στην ιδιoκτησία της Cumberland Farms, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Άρης Χασιώτης, βρίσκονται 600 μίνι μάρκετ και 2.000 βενζινάδικα. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η οικογένεια Χασιώτη καταλαμβάνει την 108η θέση στη λίστα με τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερική με περιουσία ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.