Skip to main content

Ξεκίνησαν εγκρίσεις για επενδύσεις 300 εκατ. στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων το σχέδιο ανάπτυξης λιμένα.

Ξεπέρασε το πρώτο γραφειοκρατικό εμπόδιο το επενδυτικό πλάνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς εγκρίθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων το σχέδιο ανάπτυξης λιμένα που υπέβαλε στο υπουργείο Ναυτιλίας η ΟΛΘ ΑΕ.

Στις επενδύσεις που εγκρίθηκαν, συνολικού ύψους της 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται η επέκταση της 6ης προβλήτας κατά 440 μέτρα στο μήκος και κατά 17,6 μέτρα στο βάθος, ώστε να μπορεί να υποδέχεται τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς κοντέινερς, χωρητικότητας 18.000 TUEs (Super Post New Panamax). Ακόμη, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του κρηπιδώματος 24 για να εξυπηρετείται καλύτερα το χύδην φορτίο αλλά και το πλάνο ενοποίησης για τις προβλήτες 4 και 5.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπονται στη σύμβαση εξαγοράς του 67% της ΟΛΘ ΑΕ από την κοινοπραξία South East Gateway Thessaloniki είναι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ. Οι πρόσθετες επενδύσεις που ενέταξε η νέα διοίκηση στο σχέδιο ανάπτυξης ανέρχονται σε επιπλέον 90 εκατ. και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί είναι προϋπολογισμού 30 εκατ, εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί 10 εκατ. ευρώ.