Skip to main content

Ξεκίνησαν τα αντίποινα των Αμερικανών στην Καμπούλ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης.

Μια πρώτη απάντηση έδωσαν οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύοντας επίθεση με drone, στο ανατολικό Αφγανιστάν. 

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σήμερα, εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του ISIS-K. Η μη επανδρωμένη αεροπορική επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαχάρ του Αφγανιστάν. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο. «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ τονίζει ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αποφύγουν να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο και όσοι βρίσκονται στις πύλες Αμπι, Ανατολική, Βόρεια ή υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να φύγουν αμέσως. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές», ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μια άλλη επίθεση είναι «πιθανή», επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.