Skip to main content

Ξεκίνησε αιφνίδια εθνικο-θρησκευτική διαμάχη στην Αλβανία

Χριστιανοί Αλβανοί διανοούμενοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ξεφεύγει η κατάσταση στην Αλβανία με την άφθονη ροή σαουδαραβικών χρημάτων.

Μπορεί η ιστορία να μη επαναλαμβάνεται, όμως υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ παλαιών γεγονότων και προσφάτων καταστάσεων, που οφείλουν να επισημάνουν οι αναλυτές.

Το 1914, στην Αλβανία παρατηρήθηκε η πιο περίεργη εξέλιξη που συνέβη ποτέ σε λαό. Ενώ οι Δυτικοί, για αποδυνάμωση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ίδρυσαν το αλβανικό κράτος, καίτοι οι Αλβανοί πολέμησαν στο πλευρό των Οθωμανών, εμφανίστηκε το "Μουσουλμανικό Κίνημα της Κεντρικής Αλβανίας", όπου μουσουλμάνοι εξεγέρθηκαν κατά της απόσχισης της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή κατά της αλβανικής ανεξαρτησίας.

Σε κάθε πόλη που όδευαν οι μουσουλμάνοι, κατέβαζαν παθιασμένα την εθνική σημαία, η οποία, στο παρελθόν, υπήρχε σύμβολο της δυναστείας του Σκεντέρμπεη, και ύψωναν την οθωμανική σημαία, καθώς και την πράσινη σημαία του Ισλάμ. Υπήρξε δηλαδή το μοναδικό επαναστατικό κίνημα στην παγκόσμια ιστορία, που αγωνίστηκε… κατά της ανεξαρτησίας και ελευθερίας της χώρας.

Και να που σήμερα, 103 χρόνια μετά, εμφανίζονται παρόμοια συμπτώματα. Συμφώνως προς δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ξεκίνησε μία θρησκευτική διαμάχη, την ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ, με αφορμή την ενέργεια μουσουλμάνων, οι οποίοι κάλυψαν σκόπιμα το άγαλμα του Σκεντέρμπεη στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατά τη διάρκεια της προσευχής. Ό,τι συνέβαινε δηλαδή και το 1914.

Αυτή η διαμάχη δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εύκολα και σύντομα. Και τούτο επειδή χριστιανοί Αλβανοί διανοούμενοι, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ξεφεύγει η κατάσταση στην Αλβανία [όπου η άφθονη ροή σαουδαραβικών χρημάτων οδηγεί στον ισλαμισμό πολλούς Αλβανούς, και μάλιστα ριζοσπατικοποιεί αρκετούς], και στηλιτεύουν δημόσια, και μάλιστα με σκληρή γλώσσα την ισλαμοποίηση της χώρας τους (με καθολικό χριστιανό πρωθυπουργό).

«Ο Μπαρντίλ Μαχμούτι προσβάλλει τους Αλβανούς μουσουλμάνους ως νόθα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», έχει τίτλο το αλβανικό δημοσίευμα στη "shigjeta.net", που μετέφερε στα ελληνικά ο Εχέδωρος, και μεταφέρει απόσπασμα από κείμενο του Αλβανού διανοούμενου: «Όταν βλέπω τα νόθα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια να προσβάλλουν τον Γκιέργκι Καστριότι, την πιο λαμπρή μορφή του αλβανικού έθνους, βγαίνω από τα ρούχα μου και τα βάζω δημοσίως με τη μητέρα και τον πατέρα μου. Αυτά τα βρόμικα απορρίμματα που δεν γνωρίζουν ποιον έχουν πατέρα πρέπει να εξαλειφθούν από τον εθνικό μας χώρο πριν λάβουμε σε αυτόν διάσταση ασφυξίας».

Βαριές κουβέντες, αλλ’ εξίσου βαριές και του Αλβανού Ιμάμη, Αρμάντ Αλίου, ο οποίος δεν βλέπει καθόλου ως ήρωα τον Γκιέργκι Καστριότι- Σκεντέρμπεη, τον οποίο αποκαλεί μισθοφόρο που πολέμησε για τα χρήματα υπέρ των χριστιανικών σταυροφοριών και δεν έχει καμία σχέση με την θρησκευτική ανοχή που σήμερα έχει η Αλβανία (!).

Ο Αρμάντ Αλίου υποστήριξε ότι ο Γεώργιος Καστριώτης «Ήταν ένας αιρετικός και μισθοφόρος αγωνιζόμενος για τα συμφέροντα της Βενετίας. Ήταν ένας προδότης που πολέμησε κατά των Οθωμανών, όχι μόνο για τα συμφέροντα της Βενετίας αλλά και του Βασιλείου της Νάπολης, αφού ήταν διοικητής των σταυροφοριών του Πάπα Πίου του ΙΙ».

Και επειδή το σενάριο πρέπει να έχει και λίγη Ελλάδα μέσα, ο Αλίου υποστήριξε ότι όλη αυτή η συζήτηση, γιατί σκεπάστηκε το άγαλμα του Σκεντέρμπεη κατά τη θρησκευτική εκδήλωση, υποκινήθηκε από το… "Ελληνο-Καθολικό λόμπι".

Αλλά και ο Αλβανός ποιητής Kolec Traboini παρατηρεί ότι «Το μαζικό ξέσπασμα των μουσουλμάνων στην πλατεία Σκεντέρμπεη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, δημιουργεί την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην Τουρκία ή στις αραβικές χώρες».

Παρατηρεί μάλιστα, ότι οι Αλβανοί μουσουλμάνοι όχι μόνον αποστρέφονται τον εθνικό τους ήρωα, αλλά και: «Αν παρατηρήσουμε τα γεγονότα στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία (των Σκοπίων), οι Αλβανοί τιμούν τον δολοφόνο των Αλβανών, τον σουλτάνο Μουράτ, και προσεύχονται για αυτόν, του έχουν κάνει μάλιστα και περίλαμπρο τάφο του Οθωμανού σουλτάνου και τον έχουν σαν τις κόρες των ματιών τους.

Και αναρωτιέται αν πράγματι είναι Αλβανοί οι μουσουλμάνοι. Γράφει: «Τον ήρωα των Αλβανών τον κρύβουμε, ενώ είναι ένας από τους σημαντικότερους και εξέχοντες ήρωες της Ευρώπης, ο Γκιέργκι Καστριότι. Μετά από όλα αυτά, η μουσουλμανική κοινότητα, όποια και να είναι αυτή εκεί που υπάρχουν Αλβανοί, έχει το χρόνο να μιλήσει ανοιχτά και να δηλώσει εάν είναι Αλβανοί ή όχι. Γιατί, χωρίς τον Γκιέργκι Καστριότι δεν θα υπήρχαν Αλβανοί, ούτε καν θα υπήρχαμε».

Να λοιπόν, που ο πολυδιαφημισμένος πολυπολιτισμός, αποδεικνύεται ότι εμφανίστηκε για να δημιουργεί εντάσεις και στη συνέχεια εθνοτικές συγκρούσεις.