Skip to main content

Ξεκίνησε η 94η «Πράσινη Εβδομάδα»

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μονοπωλεί το ενδιαφέρον της φετινής έκθεσης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα».

Μια μέρα πριν την διαδήλωση χιλιάδων αγροτών με τρακτέρ στους δρόμους του Βερολίνου κατά των υπερβολικά χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, άνοιξε τις πύλες της το πρωί η ετήσια έκθεση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα». Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 72 χώρες, ενώ παράλληλα αναμένονται υπουργοί Γεωργίας δεκάδων χωρών καθώς και 2.000 εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία.  Τιμώμενη χώρα είναι το 2020 η Κροατία. «Ποτέ στο παρελθόν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο όσο φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος της έκθεσης στο Βερολίνου Κρίστιαν Γκέκε.

Για πολλά χρόνια η παραγωγή τροφίμων κινούνταν μόνο προς μια κατεύθυνση: μεγαλύτερες ποσότητες για ολοένα χαμηλότερες τιμές. Στη Γερμανία οι καταναλωτές συνήθισαν να πληρώνουν λίγα για τα τρόφιμα. Μόλις το 10% του εισοδήματός τους δαπανούν οι Γερμανοί για αυτό το σκοπό. Στο λιανικό εμπόριο ένα κιλό κιμάς ή μπούτι κοτόπουλου κοστίζει 1,99 ευρώ, ένα λίτρο γάλα μόλις 70 λεπτά, μια φρατζόλα ψωμί λιγότερο από ένα ευρώ. Στα γερμανικά εκπτωτικά σουπερμάρκετ οι τιμές αυτές έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό.

Εφικτή υπό προϋποθέσεις μια πιο πράσινη αγροτική πολιτική

Εκτός από το πλήγμα που έχει υποστεί η ποιότητα των τροφίμων, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράλληλα στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους έχουν να αντιμετωπίσουν το όλο και αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων παραγωγής που θέτουν οι αρμόδιες αρχές. Ενδεικτικό ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν για ένα λίτρο γάλα από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών μόλις 32 λεπτά. Δραματική είναι κατάσταση και για τους γερμανούς αγρότες των οποίων το εισόδημα μειώθηκε το πέρυσι κατά 18%.

Πολλοί γερμανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν πλέον αγώνα επιβίωσης, προειδοποιούν οι εκπρόσωποί τους, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ. Διότι την ώρα που οι τιμές πώλησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μειώνονται, αυξάνεται το κόστος παραγωγής λόγω των ολοένα και αυστηρότερων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Προφανώς για αυτό το λόγο ολοένα και λιγότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά στον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους.

Το μέλλον των γερμανών αγροτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική για την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των γερμανών παραγωγών με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι. Όπως όμως παραδέχεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών, στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΕΕ καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι πόροι. «Μια πιο πράσινη αγροτική πολιτική είναι εφικτή μόνο αν δεν υπάρξουν μειώσεις στον προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο πρόεδρος των γερμανών αγροτών.

Σαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle