Skip to main content

Ξεκίνησε η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε σήμερα από τη Διεθνή Διάσκεψη της Καμπούλ να διοχετεύσει οικονομική βοήθεια μέσω της κυβέρνησής του για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε σήμερα από τη Διεθνή Διάσκεψη της Καμπούλ να διοχετεύσει οικονομική βοήθεια μέσω της κυβέρνησής του για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή του αφγανικού λαού.

«Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, έχουμε διδαχτεί από κοινού ότι διοχετεύοντας τους πόρους μας μέσω εκατοντάδων μεμονωμένων προγραμμάτων δεν πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη διαφάνεια και δεν στηρίζουμε τη δημιουργία σωστής διακυβέρνησης», είπε ο Καρζάι στους περίπου 70 αντιπροσώπους απ΄ ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Καμπούλ.

«Ήρθε η ώρα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον περιορισμένο αριθμό εθνικών προγραμμάτων και σχεδίων για να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών μας, να ενισχύσουμε το εθνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολιτών», είπε ο πρόεδρος.

Οι αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών, αναμένεται να συσκεφθούν και στη συνέχεια σήμερα να επικυρώσουν 15 αναπτυξιακά προγράμματα εθνικής προτεραιότητας κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου, τα οποία κατάρτισε η αφγανική κυβέρνηση.

Οι δωρητές που μετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να αποφασίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας και τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στην αφγανική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Καμπούλ ότι θα πατάξει τη διαφθορά στον πολιτικό χώρο.

Κλίντον: Πολύ σημαντική η μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα το Αφγανιστάν και τους διεθνείς εταίρους του να εντείνουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας ώστε να επιτύχουν στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν.

Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Ιούλιος του 2011, η ημερομηνία που έχει θέσει ως στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, υπογραμμίζει την ανάγκη μεταβίβασης μεγαλύτερης ευθύνης για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

«Ο Ιούλιος του 2011 ως χρονικός στόχος εμπεριέχει και την έννοια του επείγοντος και το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας. Η διαδικασία μεταβίβασης (της ευθύνης) είναι πολύ σημαντική για να μετατεθεί επ΄ αόριστον», είπε η Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βλέπει «θετικά βήματα» στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Η Κλίντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα «αναμένει αποτελέσματα» από τις προσπάθειες του Αφγανιστάν για την πάταξη της διαφθοράς.