Skip to main content

Ξεκίνησε η δίκη των μελών της Χ.Α. για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας του νεαρού εργάτη, Χαντίμ Χουσεΐν Λουκμάν, που ήρθε από το Πακιστάν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τη δίκη.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ξεκίνησε η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία με ρατσιστικό κίνητρο του 27χρονου εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, στα Πετράλωνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κάθονται οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του 27χρονου, οι οποίοι δικάζονται παράλληλα και για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας του νεαρού εργάτη, Χαντίμ Χουσεΐν Λουκμάν, που ήρθε από το Πακιστάν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τη δίκη για τον φόνο του παιδιού του, εκφράζοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Οι δύο κατηγορούμενοι σύμφωνα με τη δικογραφία, επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν επτά φορές τον Λουκμάν τα ξημερώματα της 17η Ιανουαρίου 2013, όταν τον συνάντησαν στα Πετράλωνα να πηγαίνει με το ποδήλατο του στη δουλειά.

Σύμφωνα με την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι είχαν ρατσιστικό κίνητρο στην πράξη τους. Όπως είχε αναφέρει η Εισαγγελέας Έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι δύο συναποφάσισαν να «αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άντρα και δη πακιστανικής καταγωγής... το έγκλημα τους είχε κίνητρο την διαφορετικότητα».

Στο δικαστήριο προσήλθαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Αννέτα Καββαδία, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ξυδάκης και Γιώργος Ψυχογιός καθώς και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή της η βουλευτής Β' Αθήνας Αννέτα Καββαδία τόνισε ότι «ο Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα 27 του χρόνια. Δολοφονήθηκε όπως ο Παύλος Φύσσας. Δολοφονήθηκε από μέλη της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης που ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή. Δολοφονήθηκε γιατί, απλώς, ήταν μετανάστης».

Και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε εδώ -αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους συναδέλφους Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργο Ψυχογιό και Νίκο Ξυδάκη, και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να διατρανώσουμε πως σε μια εποχή που οι ακροδεξιές, φασιστικές απόψεις "σηκώνουν κεφάλι", σε μια εποχή που ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός, μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει -δυστυχώς- ευήκοα ώτα, τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε ανάστημα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Το "χάιδεμα" ακροδεξιών αυτιών, προς άγραν ψήφων, μόνο κακά προοιωνίζεται. Ο φασισμός χτυπιέται παντού - στα δικαστήρια αλλά και στο δρόμο - εκεί όπου όλες και όλοι οφείλουμε να δίνουμε το παρών».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κορίνθου ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τόνισε ότι «παρευρεθήκαμε εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για να παρακολουθήσουμε τη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Ζητάμε να τιμωρηθούν και σε β' βαθμό οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 29χρονου εργάτη από το Πακιστάν, που τελέστηκε με προφανές ρατσιστικό κίνητρο. Η συζήτηση της υπόθεσης Λουκμάν σε συνδυασμό και με τη Δίκη της ΧΑ καταδεικνύουν την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου και αναδεικνύουν την ανάγκη σύγκρουσης με τον φασισμό και τον ρατσισμό, απέναντι στους πιο ευάλωτους αλλά και σε όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Πρέπει συντονισμένα η Πολιτεία, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το μαζικό κίνημα να δράσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα -που σε Ελλάδα και Ευρώπη ανακαλύπτουν αποδιοπομπαίους τράγους- θέτοντας στο επίκεντρο τον Άνθρωπο χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.