Skip to main content

Ξεκίνησε η καμπάνια για τα 100 χρόνια του Ορφανοτροφείου «Η Μέλισσα»

Σκοπός της καμπάνιας είναι η ανάδειξη του πνεύματος της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και η γνωστοποίηση του έργου του ορφανοτροφείου

Την επίσημη έναρξη της καμπάνιας «100 χρόνια Μέλισσα» ανακοίνωσε η εθελοντική ομάδα στήριξης για τα 100 χρόνια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα».

Φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσπάθειας, ανακοινώνουν την έναρξη καμπάνιας για τον εορτασμό των 100 χρονών από την επίσημη ίδρυση του Ορφανοτροφείου Θήλεων «Η Μέλισσα» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της καμπάνιας είναι η ανάδειξη του πνεύματος της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και η γνωστοποίηση του πολύτιμου έργου ενός από τα παλαιότερα ορφανοτροφεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η «Μέλισσα» ξεκίνησε ανεπίσημα το 1916, ως μία προσπάθεια παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες του Καύκασου από κυρίες της πόλης. Το 1921 ιδρύεται επίσημα το σωματείο «Η Μέλισσα», το οποίο το 1922 συνενώνει τις δυνάμεις του με το Ορφανοτροφείο της Σμύρνης, ως επακόλουθο του ερχομού προσφυγόπουλων από το Ορφανοτροφείο Σμύρνης στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Έτσι, το 1922 δημιουργείται το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα», το οποίο στεγάζοταν στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Βασιλίσσης Όλγας 36. Το 1940 «Η Μέλισσα» γίνεται αποκλειστικά Ορφανοτροφείο Θήλεων υστέρα από εντολή της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας. Το 1973 το Σωματείο υποχρεώθηκε από τη νομοθεσία να συστήσει το ομώνυμο Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θήλεων «Η Μέλισσα» για την εξυπηρέτηση του προνοιακού του σκοπού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1977, μετά από ζημιές που υπέστη το νεοκλασικό κτίριο στη Βασιλίσσης Όλγας, «Η Μέλισσα» μεταφέρεται στο Πανόραμα ,όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, ενώ το Σωματείο διατηρεί τα γραφεία του στο κτίριο της Βασιλίσσης Όλγας.

Το Ορφανοτροφείο Θήλεων «Η Μέλισσα» έχει φιλοξενήσει περίπου 4.000-5.000 παιδιά. Σήμερα, «Η Μέλισσα» είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου που έχει αναλάβει την προστασία κοριτσιών που προέρχονται από κακοποιητικό ή παραμελητικό οικογενειακό περιβάλλον. Η στέγη φιλοξένει ανήλικα κορίτσια ηλικίας 4 έως 18 ετών, των οποίων την επιμέλεια έχει αναλάβει υστέρα από δικαστική απόφαση. Σήμερα, έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 28 ανήλικων παιδιών. Το Σωματείο, το οποίο έχει αναλάβει τη διοίκηση της περιουσίας με στόχο την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος, παρέχει οικονομική στήριξη και σε ενήλικα κορίτσια που σπουδάζουν ή αναζητούν εργασία, φεύγοντας από τη «Μέλισσα». Τα έσοδα του Σωματείου προέρχονται από την ενοικίαση ακινήτων και κυρίως από χορηγίες ή εκδηλώσεις.

Η καμπάνια για τα «100 χρόνια Μέλισσα» θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια του 2021 και θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά. Οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί από την φοιτητική εθελοντική ομάδα σε συμφωνία με το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα» και σκοπός της καμπάνιας είναι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του ιδρύματος, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα παιδιά που έχουν ζήσει στη «Μέλισσα» και από τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί στη στέγη. «Η Μέλισσα» αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης κι έχει φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά στα 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της.

Η ομάδα στήριξης της καμπάνιας αποτελείται από εθελοντές φοιτητές του Α.Π.Θ. (τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τμήμα Κινηματογράφου, τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, τμήμα Πολιτικών Επιστημών), και του ΠΑ.ΜΑΚ. (τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων). Η καμπάνια υλοποιείται υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» και της Εύας Μαρίας Σαρηγιαννίδου, Business Strategist & CEO Thrive EMS.

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη «Μέλισσα» μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ιδρύματος (http://www.stegimelissa.gr/index.asp).

Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επερχόμενες δράσεις της καμπάνιας και του ιδρύματος στις σελίδες της «Μέλισσας» στο Facebook (https://www.facebook.com/stegimelissa/) και στο Instagram (https://www.instagram.com/stegi_melissa/).