Κυριακή 26 Μαΐου 2019
x

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου καλούν τους πολίτες να ενημερωθούν για το νέο θεσμό Υγείας στον Δήμο

Ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Παύλου Μελά, μια νέα δημοτική δομή που εστιάζει στην προληπτική ιατρική και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Παύλου Μελά με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, που είναι το πιστοποιημένο Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου καλούν τους πολίτες να ενημερωθούν για το νέο θεσμό Υγείας στον Δήμο Παύλου Μελά που θα εγκαινιαστεί επίσημα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. Περισσότερα στο www.kepygeias.gr

Το ΚΕΠ Υγείας ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις εξετάσεις που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων και προτείνει συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στον θεράποντα ιατρό, ώστε κάθε πολίτης να θωρακίσει την υγεία του. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων, η παραπομπή σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Έτσι προτείνονται εξετάσεις για την πρόληψη των παρακάτω νοσημάτων

1. Πρόληψη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
2. Πρόληψη  καρκίνου του παχέους εντέρου
3. Πρόληψη καρκίνου του μαστού
4. Πρόληψη καρκίνου  του τραχήλου της μήτρας
5. Πρόληψη καρκίνου του προστάτη
6. Πρόληψη  μελανώματος
7. Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Κανένας συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε τα εξής με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά:

«Το ΚΕΠ Υγείας είναι ένας καινοτόμος θεσμός υγείας, μια νέα δομή που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την ανάδειξη του δίπτυχου της προαγωγής υγείας και της σημασίας της προληπτικής ιατρικής. Αρχικά, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης προτείνεται η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για επτά γνωστά νοσήματα και στη συνέχεια η παραπομπή στις κατάλληλες δομές υγείας. Κομβικό στοιχείο είναι ότι τα ΚΕΠ Υγείας έχουν δυνητικά ωφελουμένους όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, μεγαλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πληθυσμιακό εμβαδόν που μπορεί να λάβει τις υπηρεσίες τους. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια συγκεκριμένου λογισμικού, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του «ιατρική ταυτότητα» που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του, το πλήρες ιστορικό του και σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, τις προσωποποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες. Πάνω σε αυτές, θα γίνουν προτάσεις που θα ξεκινούν από την αλλαγή στον τρόπο ζωής του και ενδεχομένως τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ασθενής.

Το ΚΕΠ Υγείας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρέχεται μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.),
αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι οι δήμοι μπορούν να σταθούν στην πρώτη γραμμή της πρόληψης στο νευραλγικό κομμάτι της υγείας. Έρχεται να προστεθεί ως νέος κρίκος στην αλυσίδα της κοινωνικής μας μέριμνας και της γενικότερης προσπάθειας που κάνουμε να θέσουμε ως προτεραιότητά μας την κοινωνική πολιτική.
Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη και κυρίως η αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος, κανείς δεν περισσεύει όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία και στο Δήμο Παύλου Μελά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό με προεξάρχουσες τις κοινωνικές μας υπηρεσίες από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση».

Πληροφορίες

ΚΕΠ Υγείας Δήμου Παύλου Μελά
Ημέρες: Δευτέρα - Παρασκευή
Ώρες: 09:00 - 13:00
Επικοινωνία 2310 609 380
Fax 2310 644 093
e-mail: kepygeias@pavlosmelas.gr
Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνης 4, Πολίχνη
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ