Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με συνθήματα και το «Μακεδονία Ξακουστή» η παρέλαση (vid)

Ήδη πριν από την έναρξη της παρέλασης, ομάδες πολιτών φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας και τραγουδούσαν το «Μακεδονία Ξακουστή».

Με συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας και τον κόσμο να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή» ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της εθνικής παλιγεννεσίας της 25ης Μαρτίου.

Ήδη πριν από την έναρξη της παρέλασης, ομάδα πολιτών που βρίσκονταν απέναντι από τον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου με σημαίες και εικόνες στα στα χέρια φώναξαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας και τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή».

Το «Μακεδονία Ξακουστή» τραγούδησαν και μαθητές σχολείου περνώντας από την εξέδρα των επισήμων. 

«Η ελευθερία της πατρίδας μας κατακτήθηκε με τους αγώνες και τη θυσία των προγόνων. Τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό και για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Η ελευθερία αυτή ξέρουμε ότι θωρακίζεται με την ειρήνη και τη δημοκρατία και εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε να κάνουμε όλο και πιο δυνατό το κράτος, την πατρίδα, την κοινωνία μας, γιατί αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε μετά το πέρας της παρέλασης ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

«Τώρα που βγήκαμε από την κρίση και τη χρεοκοπία αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πιο ισχυρή την δημοκρατία, πιο ισχυρή την κοινωνία, να είμαστε εμείς οι εγγυητές και στην ευρύτερη περιοχή και της ειρήνης και της δημοκρατίας και της προόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα συνθήματα που ακούστηκαν για τη Μακεδονία, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε: «Θα ήθελα να πω και για κάποιους που ανησυχούν, και ακούω το σύνθημα το "Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα", ότι η συμφωνία την οποία έκανε η πατρίδα μας αποκαθιστά την ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο αλυτρωτρισμός βγήκε από το Σύνταγμα των γειτόνων και ότι τα σχολεία των γειτόνων αλλάζουν. Και πράγματι η Μακεδονία του Αλεξάνδρου αποκαθίσταται».

Το επίκαιρο του μηνύματος της σημερινής ημέρας υπογράμμισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος. «Καλούμαστε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για την ελευθερία, την δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή. «Οι μέρες οι οποίες ξημερώνουν είναι καλύτερες από αυτές που ήταν τότε», σημείωσε, από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας πως «σήμερα πρέπει να λέμε ότι πιο πολύ το αλφαβητάρι και λιγότερο το καρυοφίλι είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε για να έχουμε καλύτερες μέρες, για να έχουμε κοινωνική ειρήνη».

Στα συνθήματα για τη Μακεδονία αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, σημειώνοντας: «Ο κόσμος, ακόμη και αυτοί που παρήλασαν, δεν έχασαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κατάπτυστη συμφωνία με την οποία ξεπούλησαν όνομα, ταυτότητα, πολιτισμό, ιστορία και γλώσσα οι κυβερνώντες. Και το είδαμε αυτό από τα τμήματα που παρήλασαν, τα οποία περνούσαν και φώναζαν το 'Μακεδονία ξακουστή' θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα, αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε και εμείς: ΄όχι' στο ξεπούλημα της Μακεδονίας».

«Ημέρα διδαχής, έμπνευσης και ανάτασης για τους Έλληνες», χαρακτήρισε τη σημερινή ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι από τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, «στέλνεται σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η 25η Μαρτίου, ημέρα της Ορθοδοξίας και της παλιγγεννεσίας είναι ύμνος στις έννοιες πατρίδα, πίστη, παράδοση. Είναι ημέρα κατάνυξης για τη χριστιανοσύνη, είναι ημέρα αναστοχασμού για τον Ελληνισμό. Είναι ημέρα διδαχής, έμπνευσης και ανάτασης για τους Έλληνες».

Χρόνια πολλά ευχήθηκε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, τονίζοντας: «Από τη Μακεδονία αλλά και από όλη την Ελλάδα είναι ηχηρά τα μηνύματα ότι το εθνικό είναι σημαντικό, δεν μπορείς να το βγάλεις από την ψυχή του Έλληνα. Σήμερα, η νεολαία μάς έκανε περήφανους και προφανώς ήταν εκκωφαντικό το μήνυμα των Μακεδόνων ότι στις απαγορεύσεις κανείς δεν σταματάει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης ευχήθηκε χρόνια πολλά από τη Θεσσαλονίκη, «την πρωτεύουσα της μίας και μοναδικής Μακεδονίας» και σημείωσε: «Δεν σταματούμε, συνεχίζουμε ενωμένοι και πάντα νικηφόροι».

Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Οφείλουμε όμως να τιμούμε τη μνήμη τους όλο το χρόνο, με πράξεις, υπερασπιζόμενοι ενωμένοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξαναγράφεται», υπογράμμισε.

Φέτος, έπειτα από πρόταση της αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου και με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα αντιπροσωπευτικό άγημα των Ποντίων, υπό τον συντονισμό της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, προπορεύτηκε των πολιτικών τμημάτων ως ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην παρέλαση μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος, Πέτρος Λεκάκης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Παρασκευόπουλος, η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κωνστνατίνος Ζέρβας, Βασίλης Μωυσίδης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος,.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας, στην οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.