Skip to main content

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στην Επιτροπή το νομοσχέδιο-Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

Ξεκίνησε στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου σχετικά με την «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συζήτηση άρχισε με την απόρριψη του αιτήματος του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να κυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από την Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, κάλεσε τα κόμματα «ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας» να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο, την ώρα που οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.