Skip to main content

Ξεκίνησε η συζήτηση στο ΚΑΣ: Aπορρίφθηκαν οι ενστάσεις των αρχαιολόγων

Αίτηση για την εξαίρεση δύο μελών του ΚΑΣ υποβλήθηκε από τον ΣΕΑ στην αρχή της συνεδρίασης, η οποία όμως απορρίφθηκε ομόφωνα

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 στην Αθήνα η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Στην αρχή της συνεδρίασης υποβλήθηκε ένσταση για την εξαίρεση δύο μελών του ΚΑΣ η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα. Το αίτημα υποβλήθηκε από κοινού από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων. Αφορούσε δύο μέλη του ΚΑΣ, τον Μιχάλη Τιβέριο και τον Μανώλη Κορρέ.

Τα επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξαν οι ενιστάμενοι ήταν:

-Για τον Μιχάλη Τιβέριο «διότι έχει εκπεφρασμένη και αταλάντευτη άποψη υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, έχοντας μάλιστα προσωπική εμπλοκή ως έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό κατά τα έτη 2012-2014 και ως μέλος του ΚΑΣ το έτος 2013, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στον Δήμο Παύλου Μελά και δημοσίως έχει αρθρογραφήσει και έχει δηλώσει επανειλημμένως με ιδιαίτερη ένταση την υπεράσπιση της απόσπασης, που σηματοδοτεί μια ιδιάζουσα και μονόπλευρη στάση απέναντι στο θέμα όσον αφορά την απόσπαση».

-Για τον Μανώλη Κορρέ «διότι η μελέτη και το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου επανειλημμένως έχει δηλωθεί δημοσίως ότι θα αναληφθούν από τον μηχανικό Δημήτριο Κορρέ και εταιρεία που σχετίζεται με τα συμφέροντά του, ο οποίος τυγχάνει αδερφός του ως άνω μέλους του ΚΑΣ Ε. Κορρέ. Εξάλλου και το έτος 2013 ο μηχανικός Δημήτριος Κορρές είχε αναλάβει τη μελέτη για το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου και έχει ήδη υλοποιήσει τη μελέτη και έχει μετάσχει στο έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Αγίας Σοφίας».

Αυτή τη στιγμή ξεκινά η κύρια φάση της συνεδρίασης με την παρουσίαση της μελέτης εκ μέρους των στελεχών της Αττικό Μετρό Α.Ε.