Skip to main content

Ο τρύγος των λευκών σταφυλιών στον αμπελώνα του Δ.Θεσσαλονίκης (φωτο)

Οι κλούβες με τα λευκά σταφύλια, περίπου 600 -650 κιλά, μεταφέρθηκαν στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου για να μετατραπούν σε κρασί

Ο τρύγος των άσπρων ποικιλιών του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στον χώρο του αμπελώνα, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, έναντι του Καυτανζογλείου Σταδίου.

Νωρίς το πρωί, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον αμπελώνα και με κλαδευτήρια στα χέρια μάζεψαν τα άσπρα σταφύλια. Στον τρύγο παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, με πρωτοβουλία του οποίου το 2013 είχε δημιουργηθεί ο αστικός αμπελώνας.

Οι κλούβες με τα λευκά σταφύλια που συγκεντρώθηκαν, περίπου 600 -650 κιλά, μεταφέρθηκαν στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου για να μετατραπούν το κρασί του δήμου Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Γοργόνα».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, η συγκεκριμένη ποσότητα θα δώσει περίπου 450 φιάλες λευκού κρασιού (μαλαγουζιά και ρόμπολα), με την επωνυμία «Γοργόνα». Ο τρύγος των ερυθρών σταφυλιών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. Στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν το μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις, με δυο λευκές και δυο ερυθρές ποικιλίες. Ο πρώτος τρύγος έγινε ένα χρόνο αργότερα, το 2014, και από τις λευκές και ερυθρές ποικιλίες προέκυψε το κρασί «Γοργόνα».

Ο αστικός αμπελώνας είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του τμήματος Συντήρησης Κήπων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου, του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Κτήματος Γεροβασιλείου.