Skip to main content

Ξεκινούν έλεγχοι σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν παρατυπίες.

Μείζον θέμα εκτός από τις εισαγγελικές αρχές και για τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας δημιουργεί η υπόθεση της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και ειδικότερα ο γιατρός που ως εξωτερικός συνεργάτης της κλινικής εξέταζε ασθενείς την ώρα που ο ίδιος ήταν θετικός στον κορωνοϊό, καθώς καλείται πλέον για εξηγήσεις και από τον ΙΣΑ. Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν παρατυπίες.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στην κλινική του Περιστερίου συνεχίζονται οι αιμοκαθάρσεις για τους ασθενείς που ήδη τις έκαναν εκεί και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό με τους συγγενείς τους και τους ίδιους να ανησυχούν για τη μετέπειτα πορεία της υγείας τους.

Έλεγχοι σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης ο οποίος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο μαζί με τους ελεγκτές και την Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ανέφερε ότι εκτός από τη συγκεκριμένη κλινική ελέγχονται κι άλλες κλινικές, μικροβιολογικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία με σκοπό να δουν με επιτόπιους ελέγχους κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές και τα μέτρα που επιτάσσουν τα πρωτόκολλα.

«Από το μεσημέρι της Πέμπτης βρεθήκαμε στο χώρο της κλινικής προκειμένου να κάνουμε αυτοψία και να σχεδιάσουμε τον επικείμενο έλεγχο. Την Παρασκευή το πρωί επιθεωρητές ελεγκτές προερχόμενοι από το χώρο της υγείας μετέβησαν επιτόπου και με βασικό εργαλείο την επιτόπια αυτοψία , την εξέταση προσώπων αλλά και την επισκόπηση των εγγράφων , κάναμε μια αρχική καταγραφή της κατάστασης. Την Παρασκευή το πρωί διαπιστώσαμε ότι στην κλινική υπήρχε θερμομέτρηση των εισερχομένων στο χώρο της κλινικής, από τους δύο χώρους της αιμοκάθαρσης χρησιμοποιείτο μόνο ο ένας αλλά ακόμα και εκεί στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ υπάρχουν οδηγίες για την αιμοκάθαρση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 όπου εκεί η απόσταση είναι αυξημένη δύο μέτρα. Στην επιτόπια αυτοψία φάνηκε ότι και αυτό πρέπει να τηρηθεί με μεγαλύτερη ευλάβεια και γενικά από τους κανόνες υγιεινής, απολύμανσης , η χρήση με τις μάσκες και τα γάντια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για αυτούς τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το αντικείμενο των αυτοψιών που θα κάνουμε από τη Δυτέρα είναι να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους , είναι υπό έλεγχο και είναι εν εξελίξει ο έλεγχος και η συνεννόηση που έχουμε με την εισαγγελία πρωτοδικών και υπάρχει παλαιότερη έρευνα για τη λειτουργία της μονάδας του νεφρού της εν λόγω κλινικής όπου και εκεί υπήρχαν κάποια ευρήματα, φυσκά σε χρόνο που δεν υπήρχε επιδημία, πριν από χρόνια.

Σχεδιάζουμε μια πολύ συγκροτημένη προσέγγιση οριζόντιου προληπτικού ελέγχου σε πολλές ιδιωτικές κλινικές, μικροβιολογικά εργαστήρια και φορείς πρόνοιας όπως είναι τα γηροκομεία με σκοπό να δούμε με επιτόποιους ελέγχους κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές, τα μέτρα και οι απαιτήσεις που επιτάσσουν τα πρωτόκολλα. Ήδη είμαστε στο δρόμο για τέταρτη εβδομάδα ελέγχοντας σημεία ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις και πολίτες. Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε το βάρος της προσοχής μας με ένα πολύ στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχου έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» ανέφερε ο κ. Άγγελος Μπίνης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το γιατρό για εξηγήσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει ως εξής:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, γιατρός της Αθήνας που συνεργάζεται με την κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ αν και διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 αρνείται να σταματήσει να εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του. Κατ΄ εντολή του Προέδρου, Γεωργίου Πατούλη, ο ΙΣΑ θα αναζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες αρχές το όνομά του και θα καλέσει τον ιατρό να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου με το ερώτημα της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Καμία συμπεριφορά παραβίασης των μέτρων προφύλαξης και διάδοσης του ιού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πρωτίστως από ιατρούς, οι οποίοι οφείλουν να δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία και επαγρύπνηση στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.