Skip to main content

Ξεκινούν εργασίες στην εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης

Οι εργασίες για τη συντήρηση του ασφαλτικού οδοστρώματος θα ξεκινήσουν σήμερα και θα γίνονται επί ένα μήνα κατά τις βραδινές ώρες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Σε ποια τμήματα θα επικεντρωθούν οι εργα
Εργασίες για τη συντήρηση του ασφαλτικού οδοστρώματος της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να εκτελεί από σήμερα το βράδυ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων και της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ανακατασκευαστεί ο ασφαλτοτάπητας και να βελτιωθεί έτσι η οδική ασφάλεια στους κύριους κλάδους της περιφερειακής, μεταξύ του κόμβου προς οδό Μοναστηρίου – εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και του κόμβου συμβολής της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, η εργολαβία, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, υλοποιείται με στόχο να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το οδόστρωμα μιας από τις σημαντικότερες αρτηρίες για τις μετακινήσεις στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και το νομό. Σύμφωνα με την κα Λιονή, στόχος της Περιφέρειας είναι να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι φθορές, που όπως είπε είναι λογικό να υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δρόμος σχεδιάστηκε για μικρότερους κυκλοφοριακούς φόρτους από τα περισσότερα των 100.000 οχημάτων που εξυπηρετεί σήμερα ημερησίως.

«Για να πετύχουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση, οι εργασίες θα γίνονται τις βραδινές ώρες, εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ώστε να περιοριστεί παράλληλα και η επικινδυνότητα», διευκρίνισε η γγ της ΠΚΜ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πολιτών, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες που θα χρησιμοποιήσουν από απόψε και για ένα μήνα την περιφερειακή οδό να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και των συνεργείων, να σέβονται τη σήμανση και να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Τέλος, η κα Λιονή υπογράμμισε ότι: «δεν πρόκειται σε καμιά φάση της εκτέλεσης των εργασιών να κλείσει τμήμα της περιφερειακής (εκτός δυο ειδικών περιπτώσεων και για λίγες ώρες), αλλά είναι βέβαιο πως θα περιοριστούν οι ελεύθερες λωρίδες κυκλοφορίας».

Αναλυτικότερα οι εργασίες

Η έναρξη των εργασιών ορίστηκε για τις 20.30 απόψε, με κατάληψη της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας κι από τις 21.30 θα καταλαμβάνεται σταδιακά και η μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας στην ίδια θέση. Η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται το αργότερο στις 5.30 το πρωί της επόμενης μέρας, οπότε και θα αποσύρεται η εργοταξιακή σήμανση και η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά σε όλο το πλάτος της οδού. Εργασίες δεν θα εκτελούνται το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπηρεσιών, τα τμήματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι αποκαταστάσεις του οδοστρώματος είναι:

ΠΡΟΣ ΔΥΤΙΚΑ
Κ12 – Κ11: 1.500 μέτρα
Κ11 – Τούνελ: 350 μέτρα
Τούνελ – Κ10: 200 μέτρα
Κ9 – Κ8: 300 μέτρα
Ωραιοκάστρου – Μακρυγιάννη: 750 μέτρα
Μακρυγιάννη – Μαιάνδρου: 1.800 μέτρα

ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Μακρυγιάννη – Μαιάνδρου: 1.100 μέτρα
Κόμβος Μακρυγιάννη: 50 μέτρα
Μακρυγιάννη – Ωραιοκάστρου: 500 μέτρα
Κ7 – Κ8: 500 μέτρα
Κ8 – Κ9: 1.000 μέτρα
Κ10 – Τούνελ: 500 μέτρα
Κ11 – Κ12: 2.000 μέτρα
Έξοδος για Χαλκιδική: 60 μέτρα

Στον κόμβο της Μακρυγιάννη θα εκτελεστούν πρόσθετες εργασίες επέκτασης της διαχωριστικής νησίδας του κλάδου με κατεύθυνση προς τα δυτικά (με στόχο την επιμήκυνση της λωρίδας αναμονής για στροφή προς την περιοχή της Ηλιούπολης), καθώς και ορισμένες συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη γενικότερη μόνιμη κυκλοφοριακή αναδιαμόρφωση του κόμβου.

Επίσης, ένα Σάββατο (κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας) θα ανακατασκευαστεί το οδόστρωμα του κόμβου προς Μοναστηρίου – εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Για την ασφαλή ανάπτυξη του εργοταξίου θα αποκλειστεί τοπικά η πρόσβαση της περιφερειακής οδού από και προς την οδό Μοναστηρίου. Τα οχήματα που κινούνται προς δυτικά επί της περιφερειακής οδού θα συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι τον επόμενο κόμβο της Συμμαχικής οδού, μέσω της οποίας θα μπορούν να στραφούν προς τη Μοναστηρίου. Τα οχήματα που κινούνται και στους δυο κλάδους της οδού Μοναστηρίου θα εισέρχονται στην περιφερειακή οδό μέσω της οδού Μιαούλη. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, οπότε θα αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία και ο κόμβος θα παραδοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία.

Για ένα βράδυ (κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας) στην απόληξη της οδού Διαγόρα (Κ9) στον κλάδο με κατεύθυνση προς ανατολικά θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης με αποκλεισμό της ανόδου της οδού Διαγόρα προς τον αντίστοιχο κλάδο της περιφερειακής οδού. Τα οχήματα που θα κατευθύνονται από την άνοδο της οδού Διαγόρα και επιθυμούν να κινηθούν προς τα ανατολικά θα εισέρχονται στον κλάδο με κατεύθυνση προς τα δυτικά και μέσω του κόμβου Αγίου Παύλου θα μπορούν να αναστρέφουν προς τον κλάδο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.