Skip to main content

Ξεκινούν οι διασταυρώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για το 2022 αναμένονται στο τέλος του έτους και θα διασταυρωθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά την πανδημική κρίση έχει χτυπήσει συναγερμό στη φορολογική διοίκηση η οποία έχει ξεκινήσει την προεργασία μέχρι να λάβει και τα τελικά στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί και ήδη οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν απομονώσει από την δήλωση τα στοιχεία και τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει όσοι διαχειρίζονται βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για το 2022 αναμένονται στο τέλος του έτους και θα διασταυρωθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης έχουν αντληθεί και τραπεζικά δεδομένα προκειμένου να ελεγχθεί πιθανή απόκρυψη εισοδήματος. Οι έλεγχοι επί της ουσίας αφορούν στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αδήλωτες πιστώσεις λογαριασμών και στα στοιχεία που θα λάβουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Αirbnb. Ειδικότερα θα ελεγχθούν:

-Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

-Τα στοιχεία, που θα κοινοποιήσουν στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.

- Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.

Οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Tα πρόστιμα

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

-Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου« στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου« στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων, φορολογούνται ξεχωριστά από το εισόδημα, ενώ εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα:

- 15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος

- 35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

- 45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος.

Πηγή: capital.gr