Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥ – ΒΡΑΣΝΩΝ

Εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και αρχίζουν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου σε Σταυρό και Νέα Βρασνά

Αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Σταυρού και Νέων Βρασνών, έπειτα και από την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλβης (ΔΕΥΑΒ) του δήμου Βολβης ως Κύριο του Έργου,  την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) ως Αναθέτοντα Φορέα και Δικαιούχο της Πράξης και την ανάδοχο κοινοπραξία «Κ/Ξ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε.».

Το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Σταυρού και Βρασνών», που είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», είναι συνολικού προϋπολογισμού 10.515.200 ευρώ (8.480.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%).

Αποτελεί το τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση και λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Σταυρού και Νέων Βρασνών του δήμου Βόλβης, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο με την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης συνολικού μήκους περίπου 55 χιλιομέτρων, καθώς και 6 αντλιοστασίων στους οικισμούς Σταυρού και Νέων Βρασνών, συνολικού προϋπολογισμού 14.500.000 ευρώ.

Οι εργασίες για την κατασκευή του βιολογικού σταθμού, αρχίζουν στη θέση των Νέων Βρασνών «Μάλαμα Πηγάδι», έναντι της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται και διετής κανονική λειτουργία, μετά το πέρας της δοκιμαστικής.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας επισήμανε: «Για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του. Έχουμε κατασκευάσει 55 χλμ. αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή και έξι αντλιοστάσια, προϋπολογισμού 14,5 εκ. ευρώ, όμως για να λειτουργήσει η ορθή διαχείριση των λυμάτων, πρέπει να ολοκληρωθεί κι ο βιολογικός καθαρισμός. Σε 18 μήνες θα έχει κατασκευαστεί ο βιολογικός και θα αρχίσει αμέσως η δοκιμαστική λειτουργία του, απαλλάσσοντας την περιοχή από ένα μεγάλο πρόβλημα. Εδώ και δεκαετίες υφίσταται η ανάγκη για μια τέτοια υποδομή, σε μια τουριστική περιοχή, που με τη λειτουργία της θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Ουσιαστικά αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες στον Δήμο μας, κάνουμε πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και κυρίως προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ακόμη πιο καθαρούς και ασφαλείς οικισμούς και ακτές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ Θωμάς Βράνος, τόνισε ότι «ο Σταυρός και τα Βρασνά αποτελούν δυο από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και η αξία ενός βιολογικού καθαρισμού είναι αυτονόητη. Με τη λειτουργία του έργου, αφενός θα αναβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή και θα γίνει πιο ελκυστική, αφετέρου θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του περιβάλλοντος και θα ενισχυθεί η προστασία της δημόσιας υγείας. Το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023 κι έτσι θα δοθεί επιτέλους μια σύγχρονη λύση στην κατεύθυνση της ορθής διαχείρισης των λυμάτων της περιοχής».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ