Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση της Αγοράς Μοδιάνο (φωτο)

Τις πόρτες της αγοράς πέρασαν σήμερα οι πρώτοι εργάτες για τις εργασίες καθαρισμού. Πότε ξεκινούν οι κυρίως εργασίες - Ο βασικός σχεδιασμός

Ξεκίνησαν σήμερα οι πρόδρομες εργασίες για την ανακατασκευή της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τις πόρτες της Μοδιάνο πέρασαν νωρίτερα οι πρώτοι εργάτες, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν εργασίες καθαρσμού και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις κυρίως εργασίες τον Σεπτέμβριο. 

Σημειώνεται πως υπήρξε αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος εργασιών από τον όμιλο εταιρειών Σάμι Φάις, στον οποίο ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο της ιστορικής Αγοράς, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν κανονικά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανακατασκευή θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2022.

Το έργο ανακατασκευής

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, το έργο της ανακατασκευής περιλαμβάνει το γκρέμισμα όλων των κτηρίων τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγοράς από την οποία θα διατηρηθεί ουσιαστικά μόνον το εξωτερικό της κέλυφος. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το βόρειο τμήμα της, από την οδό Ερμού με κατεύθυνση προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Αρχικά θα γίνει αντικατάσταση του δαπέδου το οποίο είναι φθαρμένο και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, εργασία η οποία θεωρείται πως πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης και συνδέεται, επίσης και με τις ευρύτατες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στον τεράστιο χώρο του υπογείου της Αγοράς.

Στη συνέχεια θα γκρεμιστούν όλα τα κτίσματα στο εσωτερικό της, θα ακολουθήσουν οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και εγκαταστάσεις και στο τέλος θα κατασκευαστούν τα καταστήματα στο εσωτερικό της Αγοράς, όπως προβλέπεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
 
Υπενθυμίζεται πως η αντίστροφη μέτρηση για την ανακατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν το 43,63% των μετοχών της πέρασε, έπειτα από διαγωνισμό, από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε 59 μικρομετόχους, πολλοί από τους οποίους πούλησαν στη συνέχεια στον κ. Φάις. Η υπόθεση της ανακτασκευής ξεμπλόκαρε μετά την απόρριψη ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάποιοι μικρομέτοχοι. Σήμερα η μετοχική σύνθεση της αγοράς έχει ως εξής: οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και One Outlet, συμφερόντων Φάις κατέχουν περίπου το 56%, έχοντας καταβάλει συνολικό τίμημα της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.