Skip to main content

Ξεκινούν σήμερα οι Τούρκοι τη μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (video)

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιδόθηκε προ ημερών σε επίδειξη ναυτικής ισχύος με ανάρτηση σχετικού βίντεο στα social media.

Ξεκινά σήμερα η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στην οποία θα πάρουν μέρος όλα τα πλοία της ναυτικής δύναμης της χώρας κυρίως από τη βάση Γκιόλτζουκ σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Καθημερινή Κύπρου, «Αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης. Συν αυτών δεν πρέπει να μείνει εκτός και η μιντιακή διαχείριση της άσκησης εκ μέρους των τουρκικών ΜΜΕ που θέλουν να την προβάλουν σαν ένα «σενάριο πολέμου» κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων και σκαφών που συμμετέχουν».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιδόθηκε προ ημερών σε επίδειξη ναυτικής ισχύος με ανάρτηση σχετικού βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προαναγγελία της άσκησης.

Σημειώνεται δε ότι ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.