Skip to main content

Ξεναγήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Σάββατο 19 Μαΐου το Μουσείο ήταν ανοιχτό για το κοινό και πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τις πύλες του άνοιξε διάπλατα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου και υποδέχτηκε με ξεναγήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις τους μικρούς και μεγάλους φίλους του.

Με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τίμησε και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο ήταν ανοιχτό για το κοινό και πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο κάθε ώρα, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ακόμη, την ίδια μέρα δόθηκε συναυλία, στις 7:00 μ.μ., με έργα του Αιμίλιου Ριάδη από την πιανίστρια, Δρ. Μουσικολογίας, Ξένια Θεοδωρίδου και τη σοπράνο, Νάντια Φιόρου, ενώ αναγνώσθηκαν και αποσπάσματα κειμένων.



Η συναυλία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν επιλεγμένα τραγούδια από τις σημαντικότερες συλλογές του Μακεδόνα συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη, όπως τα Cinq Chansons Macédoniennes, οι Treize Petit es Mélodies Grecques (ένα τραγούδι της εκτελέστηκε από αδημοσίευτη εκδοχή από το Αρχείο Ριάδη στο Κ.Ω.Θ., σε Α΄ Πανελλήνια εκτέλεση), τα Chansons Exotiques, τα Trois Chansons de Ronsard, ενώ η συλλογή Jasmins et Minarets που γράφτηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ακούστηκε ολόκληρη στην ακόμη ανέκδοτη, επεξεργασμένη μορφή της από το Αρχείο Ριάδη στο ΚΩΘ.

Χορηγοί της συναυλίας ήταν ο Μουσικός Οίκος Μαυρομουστάκη και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.