Skip to main content

Ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Κιλκίς

Οι ξεναγήσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας του Κιλκίς στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Ξεναγήσεις και περιηγήσεις για μαθητές, μαθήτριες και οικογένειες σε μνημεία και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", που πραγματοποιεί και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αύριο, Παρασκευή 8 Ιουνίου, από τις 10.30 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί περιπατητική ξενάγηση στα μνημεία της Τούμπας Παιονίας, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, του Δήμου Παιονίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Συγκεκριμένα, θα γίνει θεματική περιήγηση σε δύο μνημεία της Τούμπας Παιονίας, τον μακεδονικό τάφο και τον ναό του Αγίου Αθανασίου, για τους μαθητές και τις μαθήτριες της πέμπτης και της έκτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων Πλατανιάς και Γοργόπης. Η δράση θα ολοκληρωθεί με παιχνίδι θησαυρού στον χώρο.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, θα γίνει ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Γυναικοκάστρου, με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κιλκίς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Γυναικοκάστρου. Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες, θα ξεκινήσει από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) και περιλαμβάνει ενημέρωση από εκπροσώπους του ΚΠΕ για τη χλωρίδα της περιοχής. Θα ακολουθήσει διαδραστική ψηφιακή προβολή, με θέμα την απεικόνιση του τοπίου και της βλάστησης στη ζωγραφική της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Στη συνέχεια, θα γίνει ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, στο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και στο Βυζαντινό Κάστρο, καθώς και σύντομη στάση για ξεκούραση και πικ - νικ στη σκιά των πλατανιών, στις όχθες του μικρού ποταμού, στα ριζά του λόφου.