Skip to main content

Xenios Group: Blockchain, κρυπτονομίσματα και υψηλή τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη

Ένα διαφορετικό success story παίρνει σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη. Μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιουργεί μια επιχείριση με φόντο το μέλλον.

«Δεν θα με βρεις στα social media, τα έχω σβήσει όλα. Είμαι μόνο το linkedin. Τα υπόλοιπα είναι για να περνάει ο κόσμος την ώρα του».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον 28χρονο Τάσο Ουρεϊλίδη. Με σπουδές στην εφαρμοσμένη πληροφορική και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, πολλοί πίστευαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα brain drain, που έφτιαξε τις βαλίτσες του και αυτή τη στιγμή ζει σε μια προηγμένη τεχνολογικά χώρα του εξωτερικού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μόνο προορισμό διακοπών.

Κι όμως τα πράγματα για τον Τάσο και την ομάδα του εξελίχθηκαν διαφορετικά. Αν και δεν έχει διαβεί ακόμα την κομβική ηλικία των 30 ετών, αποτελεί τον συνιδρυτή και managing director του Xenios Group, ενός blockchain που ουσιαστικά δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τα φώτα της υψηλής τεχνολογίας στην πόλη.

Η Xenios, που μετρά λίγα χρόνια ζωής, παρέχει υψηλών προδιαγραφών προϊόντα στους πελάτες της και διαθέτει και δικό της κρυπτονόμισμα, το XNC.

Η ομάδα που διαθέτει είναι ήδη εξειδικευμένη στην τεχνολογία blockchain, αφού τα ίδια άτομα είχαν ιδρύσει τη Hellenic Blockchain Association.

Σήμερα στην οδό Σπανδώνη, πάνω από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα γραφεία της Xenios αποτελούν το στρατηγείο για την επέκταση σε μια νέα, αχαρτογράφητη αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά.

Η Xenios Group

Ο Τάσος Ουρεϊλίδης ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν μπορούσε και διαφορετικά άλλωστε αφού αυτό υπαγόρευε και το αντικείμενο που επέλεξε να σπουδάσει.

Από τα 18 του, παράλληλα με τις σπουδές, εργαζόταν για διάφορες εταιρείες και οργανισμούς, ώσπου στα μέσα της περασμένης δεκαετία, από συνομιλία που είχε με έναν συμφοιτητή του, έμαθε για την εντυπωσιακή άνοδο της αξίας του bitcoin.

«Αποφάσισα να διαβάσω για αυτό ώστε να καταλάβω τον τρόπο λειτουργίας του και στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι μόνο με αυτό πρέπει να ασχολούμαι», αναφέρει ο Τάσος στη Voria.gr.

Η περιήγηση στον χώρο του blockchain και η συμμετοχή στην ίδρυση του Hellenic Blockchain Association έφερε το 2019, λίγο πριν την πανδημία, την ιδέα του Xenios σε ένα proof of concept στη Μάλτα και συγκεκριμένα στο Malta Blockchain Summit που είναι ένα Global Festival για Crypto.

«Η απήχηση ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, το λανσάραμε τον Δεκέμβριο του 2019 ως Xenios Coin. Στη συνέχεια, αφού έρχεται η πανδημία και όλα βρέθηκαν να καταρρέουν, το εγχείρημα έδειξε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά, οπότε, βλέποντας πώς πήγαμε το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποφασίσαμε να το στηρίξουμε», εξηγεί ο managing director της Xenios Group.

Μετά από δύο χρόνια, η Xenios λανσάρει πια πολλά δικά της προϊόντα και έχει δίπλα της αρκετές εταιρείες που στηρίζουν το όλο εγχείρημα.

Η Xenios Group έχει δικό της ανταλλακτήριο, δικά της blockchain, δικό της νόμισμα, ομάδα 30 και πλέον ατόμων, έδρα στο Λονδίνο και τώρα πλέον διαθέτει και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη επελέγη διότι η βασική ομάδα του Xenios κατάγεται από την πόλη και ζει εδώ», αναφέρει ο Τάσος Ουρεϊλίδης.

Από πέρσι τον Οκτώβριο, η Xenios ξεκίνησε να μπαίνει στα βαθιά του κλάδου, χτίζοντας blockchain λύσεις για μεγάλους οργανισμούς, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς.

Μερικοί από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η διαχείριση αποβλήτων, η ανανέωση φυσικής ενέργειας, η εφοδιαστική αλυσίδα, το financial πεδίο και υπάρχει άνοιγμα και προς την αγορά του τουρισμού. Χαρακτηριστικό της Xenios Group είναι πως οι υπηρεσίες της εν γένει είναι κομμένες και ραμμένες στο πλαίσιο που θέτει ο πελάτης.

Τι είναι το blockchain

Η τεχνολογία blockchain για τον απλό κόσμο είναι πολλές φορές μια σύγχυση εννοιών με τα κρυπτονομίσματα και πολύ περισσότερο το bitcoin.

Ωστόσο σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από 100 blockchain και δεκάδες χιλιάδες κρυπτονομίσματα. Χονδρικά το blockchain αποτελεί μια μετεξέλιξη του διαδικτύου.

Εξηγώντας στη Voria.gr τις διαφορές των δύο μέσων ο Τάσος Ουρεϊλίδης λέει πως η βασική τους είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική δομή που να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας, σε όλα τα επίπεδα.

«Μιλάμε για ένα πολυεπίπεδο πρωτόκολλο επικοινωνίας το οποίο δεν χρειάζεται κάποια έγκριση για να μεταφερθεί η πληροφορία», τονίζει.

Στο διαδίκτυο πάντα χρειάζεται έγκριση από κάποιον server ή από κάποιον κεντρικό οργανισμό για να μεταφερθεί η πληροφορία.

Για να μπει κάποιος για παράδειγμα από το κινητό του σε ένα website χρειάζεται να πάρει έγκριση από τον DNS server, μετά να γίνει λήψη data IP, μετά να συνδεθεί ο DNS με την IP και μετά να μεταφερθεί ο χρήστης στην ιστοσελίδα που επιθυμεί.

Στο blockchain δεν χρειάζεται τίποτε από όλα αυτά, καθώς η σύνδεση γίνεται peer to peer, δηλαδή απευθείας. Ο μεσάζοντας αποτελεί παρελθόν και αυτό συμβαίνει με όλα τα προϊόντα των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται ένα blockchain, εν προκειμένω το Xenios.

«Αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι πού υπάρχουν προβλήματα και ανθρώπινα λάθη όσον αφορά το διαδίκτυο, ώστε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία blockchain που είναι πιο γρήγορη, πιο διάφανη και με περισσότερη ασφάλεια. Όταν δεν υφίσταται κάποιος μεσάζοντας, αφαιρούμε και το ρίσκο να υπάρξει κάποια διείσδυση από θέματα ψηφιακής ασφάλειας», αναφέρει ο Τάσος Ουρεϊλίδης.

Το κόστος για τους επαγγελματίες είναι δραστικά χαμηλότερο (έως και 90%), τόσο στο χτίσιμο όσο και στη συντήρηση. Πάνω από όλα όμως διασφαλίζεται η αδιάβλητη λειτουργία.

Το blockchain όπως προαναφέρθηκε έχει συνδεθεί με το bitcoin, ωστόσο οι μυημένοι μιλούν για την πρώτη έκφανση της νέας τεχνολογίας ή αλλιώς το νέο διαδίκτυο.

«Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή παρατηρούμε τον αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία blockchain στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όμως θα επέλθει μια τρομακτική αλλαγή στον τομέα των social media, του live streaming και της μουσικής», εξηγεί ο συνιδρυτής της Xenios Group.

Όπως λέει, η εταιρεία τους ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό κομμάτι όπου υπήρχε ενδιαφέρον από τους επενδυτές, ωστόσο «στραφήκαμε σε πιο απλές και κατανοητές λύσεις ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους».

Το κρυπτονόμισμα

Η Xenios Group είναι ένα από τα πιο πράσινα blockchain στον πλανήτη, μέλος του Crypto Climate Accord, «κάτι σαν την Συνθήκη των Παρισίων (σ.σ. COP26) για τα κρυπτονομίσματα», αναφέρει ο Τάσος Ουρεϊλίδης.

Οι ιδιώτες πελάτες που συναλλάσσονται στο σύστημα blockchain της Xenios ξεπερνούν τους 3.000. Για μια εταιρεία που ουσιαστικά τώρα ξεκινά τον βηματισμό της είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο αλλά ακόμα βρίσκεται μακριά από τα επίπεδα που επιθυμούν να φτάσουν οι συνιδρυτές του blockchain.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη φαίνεται σύμφωνα με τον Τάσο Ουρεϊλίδη ότι είναι πιο ευήκοα τα ώτα, αφού ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια συνεργασία με έναν γνωστό επιχειρηματία.

Το XNC, το κρυπτοψηφιακό νόμισμα της Xenios, όπως είναι η κανονική ονομασία, αφού με τον όρο κρυπτονόμισμα εννοούμε την κρυπτογράφηση ενός ψηφιακού νομίσματος, είναι κάτι που δεν αφορά την Xenios στις καθημερινές εκτελέσεις προγράμματος.

«Για εμάς είναι ένα μέσο συναλλαγής, με την έννοια της μετοχής όπως πολλοί νομίζουν τα τελευταία χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του, αλλά δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία της αξίας όπως νομίζουν οι περισσότεροι», αναφέρει το μέλος της διοίκησης της Xenios.

Στο ανταλλακτήριο της Xenios, το XNC χρησιμοποιείται για τις προμήθειες εντός του ανταλλακτηρίου ή για τις προμήθειες των εταιρικών πελατών στις λύσεις block chain που τους χτίζονται. Το κρυπτονόμισμα αποτελεί ουσιαστικά ένα… καύσιμο.

Η Xenios Group που πήρε το όνομά της από τον Ξένιο Δία, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το φιλόξενο περιβάλλον που δημιουργείται για τις επιχειρήσεις, τον επόμενο μήνα καταθέτει φάκελο στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς ώστε να αποτελεί ένα από τα πρώτα crypto που θα είναι ελεγμένα με βάση το γράμμα του νόμου.

Αυτό σύμφωνα με τον Τάσο Ουρεϊλίδη είναι μόνο η αρχή, αφού οι δυνατότητες που δίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι απεριόριστες, δίνοντας το σημάδι της κυριαρχίας της στο κοντινό μέλλον.