Skip to main content

Ξενοδόχοι: Δύσκολη η συγκυρία, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψουμε

Τι έγινε στην ημερίδα της TÜV HELLAS (TUV NORD) με θέμα «Επιπλέον Μέτρα Πρόληψης στη Λειτουργία των Ξενοδοχειακών Μονάδων στη νέα εποχή»

Περισσότεροι από 350 διευθυντές και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας παρακολούθησαν την ανοικτή Ημερίδα σεμιναριακού χαρακτήρα με θέμα «Επιπλέον Μέτρα Πρόληψης στη Λειτουργία των Ξενοδοχειακών Μονάδων στη νέα εποχή». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την TÜV HELLAS (TUV NORD) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ).

Ο Πρόεδρος της ΠΟΔΙΞ κ. Γιώργος Πελεκανάκης απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τη σημαντικότητα της ενέργειας αυτής για την ενημέρωση του κλάδου και για την προετοιμασία όλων για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι επιπλέον απαιτήσεις που προκύπτουν για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες των Αρμοδίων Εθνικών, Ευρωπαϊκών  και Διεθνών Φορέων Υγείας και των λοιπών εμπλεκομένων μερών.

Οι βασικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν:

- οδηγίες και κανονισμοί,
- θεσμικό πλαίσιο στον Τουρισμό,
- ανασχεδιασμός διαδικασιών λειτουργίας
- με έμφαση στα προληπτικά μέτρα των  παρακάτω τμημάτων:
- Υποδοχή
- Επισιτιστικά τμήματα
- Οροφοκομία
- Τεχνική υπηρεσία

Επίσης δόθηκε έμφαση στη διαχείριση ενδεχόμενης εμφάνισης κρούσματος σε πελάτες και προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων. Εισηγήτρια ήταν η Μαρία Λιοντάκη η οποία είναι Επικεφαλής Επιθεωρήτρια Συστημάτων Διαχείρισης με 20 χρόνια εμπειρία στον τουριστικό κλάδο σε μεγάλο Ξενοδοχειακό Όμιλο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν η παρέμβαση της Αγνής Χρηστίδου, Γενικής Διευθύντριας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η οποία εστίασε στην αναγκαιότητα της συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα λειτουργίας ξενοδοχείων, τα οποία αναμένονται από τις αρμόδιες αρχές, μετά την κατάθεση των κοινών προτάσεων των συλλογικών φορέων (ΣΕΤΕ & ΞΕΕ) με τη συμβολή της HellasCert. Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό το επιπλέον κόστος, θα πρέπει όμως να εκπαιδευθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό στην υιοθέτηση της νέας τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της συγκυρίας.

Η Uxue Azpiroz, Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης και Vice President Food TÜV NORD Industrial Services, εστίασε στην ασφάλεια των τροφίμων τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TUV NORD) και Executive Vice President Process Technology TÜV NORD Industrial Services, αναφέρθηκε στον ρόλο της πιστοποίησης στη νέα εποχή, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή τη φάση προέχουν η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών και όχι τα οικονομικά αποτελέσματα. Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για το μέλλον, εκτιμώντας ότι «μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όμως είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψουμε στα προ κορωνοϊού επίπεδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, λόγω πολύ μεγάλης ζήτησης και ενδιαφέροντος η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού.

«Η εν λόγω ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει o φορέας μας για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη νέα πραγματικότητα, οι οποίες και απολαμβάνουν εξαιρετικά θετικής ανταπόκρισης με χιλιάδες συμμετοχές, τόσο σε online σεμινάρια όσο και σε διαδικτυακές συζητήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.