Skip to main content

Ξενοδοχεία: Last... second οι κρατήσεις στη Β. Ελλάδα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη - Πολιτική ευελιξίας για την προσέλκυση τουριστών.

Στον αστερισμό των εκπτώσεων, των επιπλέον παροχών και της ακύρωσης μέχρι τελευταία στιγμή, χωρίς να χρειάζεται προπληρωμή του καταλύματος, κινούνται τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκειμένου να γίνουν περισσότερο δελεαστικά στους εν δυνάμει τουρίστες, την ώρα που το σήμα για την εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου έχει δοθεί.

Αν και η πλειονότητα των ξενοδοχείων δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τα μέσα Ιουνίου, η 14η Μαΐου, με την όποια ασθενική κινητικότητα καταγραφεί, θεωρείται από τους ανθρώπους του τουρισμού μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια και γενικότερα η ταξιδιωτική αλυσίδα.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας και φέτος περνάει από τα αχαρτογράφητα νερά της εξέλιξης της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές - δεξαμενές για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και στις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια. Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως λένε ξενοδόχοι της Χαλκιδικής αλλά και άλλων τουριστικών προορισμών της Βόρειας Ελλάδας, είναι το γεγονός πως οι κρατήσεις θα είναι όχι «last minute» αλλά... «last second», δηλαδή του τελευταίου δευτερολέπτου.

Αυτό που θέλουν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων είναι να δελεάσουν όσους αποφασίσουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους νωρίτερα, παρά τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί, με μειωμένες τιμές, με πρωινό και σε κάποιες περιπτώσεις με δείπνο και προπάντων με τη μη απαίτηση προπληρωμής των δωματίων.

Την τακτική της μη απαίτησης για προπληρωμή των δωματίων ακολούθησαν και πέρυσι οι ξενοδόχοι της χώρας.

Μέχρι πρότινος σε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μπορεί να μην υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης, κάτι που ισχύει για την πλειονότητα των ξενοδοχείων στο εξωτερικό (με πιο τσιμπημένες τιμές, έναντι των αρχικών αν ο πελάτης δεν επιλέξει να προπληρώσει το σύνολο των διανυκτερεύσεων) ωστόσο ο κορωνοϊός και η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στη χώρα μας έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες.

Οι τιμές ενδεικτικά για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, περίοδο που Έλληνες αλλά και ξένοι -ως είθισται- επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις θερινές διακοπές τους, κάνοντας μια αναζήτηση σε δημοφιλείς πλατφόρμες κράτησης δωματίων, αλλά και απευθείας στα ίδια τα ξενοδοχεία, εξαρτώνται από το είδος του καταλύματος, τις παροχές του και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται πως «οι συγκεκριμένες τιμές είναι για περιορισμένο χρόνο».

Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται η αρχική τιμή αλλά και η τιμή μετά από έκπτωση για το εν λόγω διάστημα.

Αναμφίβολα οι τιμές θα αναπροσαρμοσθούν προς τα επάνω αν η ζήτηση αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αλλά και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Για τετράστερο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου η μέση τιμή διανυκτέρευσης τόσο στο πρώτο πόδι όσο και στο δεύτερο κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ με δωρεάν ακύρωση (σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι τιμές είναι all inclusive), ενώ για ένα τριάστερο περί τα 70 με 100 ευρώ. Για τα στούντιο οι τιμές διαμορφώνονται στα 50 - 60 ευρώ ανά βραδιά. Αντίστοιχη είναι η τιμή και σε ξενοδοχεία δύο αστέρων.

Όταν πρόκειται για πεντάστερο ξενοδοχείο οι τιμές αυξάνονται σημαντικά προς τα πάνω σε σχέση με αυτές των τετράστερων.

Περί τα 65 έως 80 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει ο τουρίστας για ξενοδοχείο 3 αστέρων στην Πιερία, ενώ για ξενοδοχείο 4 αστέρων περί τα 90  με 110 ευρώ ανά διανυκτέρευση, για το ίδιο διάστημα.

Για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση είναι περί τα 200 ευρώ. Για ένα διάστερο περί τα 40 έως 50 ευρώ, τιμή που είναι αντίστοιχη και για ένα στούντιο.

Περί τα 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση θα κληθεί να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων στη Θάσο, ενώ σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων η τιμή διαμορφώνεται περί τα 90 έως 120 ευρώ.

Στη Σαμοθράκη για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ο επισκέπτης θα πληρώσει ανά βραδιά περί τα 65 έως 75 ευρώ, ενώ σε ένα διάστερο περί τα 45. Το νησί διαθέτει κατά κύριο λόγο ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία κινούνται σε αντίστοιχες τιμές με αυτές των ξενοδοχείων.

*Οι τιμές που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι ενδεικτικές. Υπάρχουν περιπτώσεις χαμηλότερων τιμών ενώ δεν λείπουν και ξενοδόχοι που προσφέρουν δωμάτια αντίστοιχα με τα προαναφερθέντα καταλύματα, τα οποία τα κοστολογούν σε σημαντικά αυξημένες τιμές. Οι τιμές καθορίζονται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και την περιοχή, και την εγγύτητα στη θάλασσα που βρίσκεται κάθε κατάλυμα.