Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πωλητήριο σε τουλάχιστον 80 ξενοδοχεία-Περιοχές και τιμές

Στον χορό της πώλησης μπαίνουν μικρά ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους- Σε τι τιμές πωλούνται

Η ελκυστικότητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη για μεγάλους ξενοδοχειακούς κολοσσούς αλλά και μικρότερους, ή ακόμη και καινούργιους παίκτες της τουριστικής αγοράς ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να αναζητήσουν επενδυτές, για τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν.

Κάνοντας μία έρευνα σε ιστοτόπους μεσιτικών γραφείων είναι εύκολο να καταγράψει κανείς, περίπου 80 ξενοδοχειακές μονάδες, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίες διατίθενται προς πώληση. Σε ελάχιστες, μάλιστα, περιπτώσεις, στις καταχωρημένες αγγελίες αναφέρεται πως οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις αρχικές τιμές που ζητούν.

Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, των προς πώληση ξενοδοχείων, είναι αδιευκρίνιστος, αν ληφθεί υπόψη πως δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την πώληση των ακινήτων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών, αντί για τους ιστότοπους μεσιτικών γραφείων.

Ξενοδοχεία με παρουσία ετών στην τουριστική αγορά, κατά κύριο λόγο μικρής δυναμικότητας κλινών, σήμερα κλειστά, σε περιοχές όπως η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Επανωμή, η Περαία, η Αγία Τριάδα, αλλά και ο Εύοσμος και η Καλαμαριά, αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, για να αποκτήσουν ξανά ζωή.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο ιστορικό κέντρο καθώς ξενοδοχεία που βρίσκονται κάποια εξ αυτών σε λειτουργία μπαίνουν στη διαδικασία να γυρίσουν σελίδα, εισερχόμενα στη νέα εποχή. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε νεοκλασικά κτήρια, άλλα είναι πλήρως ανακαινισμένα και κάποια νεόδμητα, όπως αναφέρουν στις καταχωρήσεις των μεσιτικών γραφείων.

Όπως λένε, χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεν ήταν μόνο η αρνητική οικονομική συγκυρία που έθεσε εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα κάποιων ξενοδοχείων, αλλά και η μη προσαρμογή στα δεδομένα και στις απαιτήσεις της εποχής καθώς και τα όποια ζητήματα διαφωνιών προκύπτουν μεταξύ των μετόχων.

Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες καταχωρήσεις αναγράφεται και το ποσό επιδότησης που έχει εγκριθεί, σε περίπτωση που το κτήριο χρήζει ανακαίνισης.

Μεγάλη η γκάμα τιμών

Τα παρακάτω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα της μεγάλης γκάμας ξενοδοχειακών μονάδων που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Στις 970.000 ευρώ τοποθετείται η τιμή για ξενοδοχείο κατασκευασμένο το 1970, τεσσάρων ορόφων στο ύψος της οδού Εγνατία.

Στα 6,5 εκατ. ευρώ αποτιμάται η τιμή πώλησης για ξενοδοχείο 79 δωματίων, πάνω από την οδό Εγνατία.

Στα 12 εκατ. ευρώ διατίθεται, όπως αναφέρεται σε σχετική καταχώρηση, ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης, πολυτελές, με 45 δωμάτια.

Με έτος κατασκευής το 1985, ξενοδοχείο 157 δωματίων πωλείται προς 18,5 εκατ. ευρώ.

Πωλείται ο σκελετός κτηρίου

Το εύρος των τιμών στους περιφερικούς δήμους ξεκινά από πολύ πιο χαμηλά.

Στα 150.000 ευρώ τοποθετείται το ποσό για πανσιόν στην Εξοχή δυναμικότητας μόλις πέντε δωματίων, ενώ στα 5,5 εκατ. ευρώ φτάνει η τιμή για ξενοδοχείο 67 δωματίων στη Θέρμη, που κατασκευάστηκε το 2003 και διαθέτει δύο πισίνες.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που αναζητούν τον ιδιοκτήτη που θα ολοκληρώσει την κατασκευή τους καθώς, λόγω οικονομικών, προβλημάτων, σταμάτησαν κατά το κτίσιμο. Χαρακτηριστική περίπτωση τετραώροφου κτηρίου, στην Περαία, που πωλείται προς 300.000 ευρώ.

Στα 3,3 εκατ. ευρώ πωλείται ξενοδοχείο 3 αστέρων στην Καλαμαριά, δυναμικότητας 45 δωματίων, ενώ στα 4 εκατ. ευρώ, ξενοδοχείο στην Πυλαία, 65 δωματίων, το οποίο, όπως αναφέρει η αγγελία που το συνοδεύει, ανακαινίστηκε πρόσφατα.