Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Για πρώτη φορά πάνω από τα 2.000 τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο από τον προηγούμενο Απρίλιο - Αυξήθηκαν οι νοσηλείες σε μια εβδομάδα

Ξεπέρασαν το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η πορεία των κρουσμάτων είναι αυξητική, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό, όμως ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νοσηλειών αυτή την εβδομάδα, που έφτασαν πλέον στις 175.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών αυτή την εβδομάδα δεν είναι εντυπωσιακή, ωστόσο χτυπάει ένα καμπανάκι, καθώς και το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι το επιθυμητό και οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γεμάτες και ο καιρός κρύωσε...

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο δήμος Θεσσαλονίκης καταγράφει 2.038 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 175 είναι σε νοσηλεία.

Έτσι, για πρώτη φορά ξεπερνά τα 2.000 κρούσματα έπειτα από την προηγούμενη άνοιξη και την τότε έξαρση της πανδημίας. Το άλμα στα κρούσματα στην τρέχουσα περίοδο είχε γίνει την προηγούμενη Δευτέρα, όταν είχαν φτάσει στα 1.925, που ήταν 300 περισσότερα από τις αρχές του μήνα και ήταν το πρώτο σημάδι της επιδείνωσης. Σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 100. Για να εντοπίσουμε ανάλογο νούμερο ενεργών κρουσμάτων πρέπει να επιστρέψουμε στις δύσκολες μέρες του προηγούμενου Απριλίου. Βέβαια τότε οι νοσηλείες έφταναν στις 500 μόνο στον κεντρικό δήμο, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σωτήριος αποδείχτηκε ο εμβολιασμός έστω και στο ποσοστό που έχει γίνει.

Η σημερινή εικόνα δεν έχει σχέση με την εικόνα του καλοκαιριού, ούτε καν του Σεπτεμβρίου όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίαζε σταθερούς αριθμούς σε κρούσματα και νοσηλείες. Είναι δε ενδεικτικό ότι τα νούμερα του ΕΟΔΥ ακολουθούν τις τάσεις που καταγράφονται στην εξέταση των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά...

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι νοσούν και χρήζουν νοσηλείας είναι ανεμβολίαστοι, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας πλέον. Νοσούν και εμβολιασμένοι, όμως οι περισσότεροι, όπως τονίζουν οι γιατροί, περνούν τη νόσο κατά κανόνα με ήπια συμπτώματα, που διαρκούν από τρεις μέρες μέχρι και μια εβδομάδα, αλλά δεν οδηγούν στο νοσοκομείο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις νοσηλείες, διότι αφενός τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι πολύ περιορισμένα πλέον στα νοσοκομεία της πόλης συγκριτικά με την προηγούμενη άνοιξη, αφετέρου πολλοί πολίτες από γειτονικούς νομούς ή νομούς της βόρειας Ελλάδας που νοσούν οδηγήθηκαν για νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, οι νοσηλείες και αυτή την εβδομάδα υπολείπονται των νοσηλειών της 30ης Αυγούστου, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραφε 188 άτομα σε νοσοκομεία. Η ανησυχία εστιάζεται σε τυχόν επιπρόσθετη αύξηση το επόμενο διάστημα και δεδομένου ότι στα νοσοκομεία της πόλης, οι γιατροί λένε ότι πλέον οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Οι αρμόδιοι ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας στον κεντρικό δήμο αφού πλέον δεν υπάρχει προοπτική lockdown και μπαίνουμε σταδιακά σε χειμερινές συνθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού και τη συγκέντρωση των πολιτών σε κλειστούς χώρους. Γι' αυτό και επιμένουν στην αυστηρότερη τήρηση των περιοριστικών μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, εμβολιασμένοι μόνο σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ