Skip to main content

Ξεπέρασε το όριο των 3 εκατ. δόσεων εμβολίων η Πορτογαλία

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου στη χώρα των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Πορτογαλία, που αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης της καραντίνας, αφότου επλήγη από ένα βίαιο κύμα της Covid-19 στις αρχές του έτους, πέρασε σήμερα το όριο των 3 εκατομμυρίων εμβολίων, που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Με τα νησιά των Αζορών και της Μαδέρας, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια», δήλωσε ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ειδικών με την κυβέρνηση, με επίκεντρο την υγειονομική κατάσταση.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου σε αυτήν τη χώρα των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, στόχος των οποίων είναι να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού, που θα έχει εμβολιαστεί, αυτό το καλοκαίρι.

«Η χώρα συνεχίζει να ελέγχει την πανδημία», δήλωσε με ικανοποίηση, μετά τη συνάντηση, η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως ο απολογισμός της χαλάρωσης των μέτρων είναι «θετικός».

«Έχουμε περάσει κάτω από το όριο των πέντε θανάτων για ένα εκατομμύριο κατοίκους», υπογράμμισε η ίδια, την ώρα που η χώρα δεν κατέγραψε χθες Δευτέρα κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με την Covid, μια πρώτη από τον Αύγουστο του 2020.

Αφότου συμβουλευτεί τους ειδικούς, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα, εάν θα συνεχίσει την προσεχή Δευτέρα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας, που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

«Εάν όλα πάνε καλά, απέχουμε μία εβδομάδα από το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας», είπε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα συναντηθεί σήμερα με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να αναλύσουν το ενδεχόμενο να μην παραταθεί η περίοδος έκτακτης ανάγκης, που λήγει την Παρασκευή και που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ