Skip to main content

Ξεπερνάει το 60% η μείωση των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα

Η βαθιά κρίση στην ελληνική κτηματαγορά δεν θα αναστραφεί αν δεν μπει σε πορεία ανάκαμψης η εθνική οικονομία, υποστηρίζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Η ελληνική κτηματαγορά δεν θα ανακάμψει εάν δεν αλλάξει πορεία η ελληνική οικονομία και αν αυτή η αλλαγή πορείας δε συνδυαστεί με όραμα και σωστή στόχευση, τόνισε στη Voria.gr ο τ.πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, μηχανικός και επιστημονικός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος

Η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε απόλυτη απαξίωση, καθώς η ζήτηση έχει παραλύσει τόσο από πλευράς Ελλήνων, όσο και από πλευράς ξένων επενδυτών.

«Η μέση πτώση τιμών από την έναρξη της κρίσης, είναι της τάξης του 43% για τα διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα ξεπερνάει το 60% και κορυφώνεται σε καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες άξονες, σε γραφεία και logistics παλαιών προδιαγραφών», είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ περιορισμένο και αφορά κυρίως ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κλπ) Επίσης σε περιορισμένη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, ενώ ορισμένα επιθετικά funds ζητούν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται προέρχεται από εταιρίες, με τις εθνικότητες που δείχνουν κάπως να κινούνται κάπως περισσότερο να είναι Βρετανοί και Γερμανοί, αλλά σε μικρούς αριθμούς.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, στα χρόνια της κρίσης ανατράπηκε η παλιά αντίληψη ότι το ακίνητο είναι το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο. Αντίθετα πολλοί θεωρούν σήμερα ως δυσβάσταχτο βάρος την κατοχή ακινήτου, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας ( υπέρμετρο το χαράτσι).

Σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πέραν αυτών που τους είναι απόλυτα απαραίτητα για να κατοικήσουν ή να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους, θέλουν να τα πουλήσουν, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές, εξηγεί ο κ Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος συνδέει τις εξελίξεις στη κτηματαγορά, με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.