Skip to main content

Ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο και βύθιση του ΓΔ λόγω κορωνοϊού

Στα όρια του κραχ οι αγορές καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για κορωνοϊό - Στις 550 μονάδες, με πτώση άνω του 8%, ο ΓΔ - Βαριές απώλειες για τράπεζες

Με κατακόρυφη πτώση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες άνω του 8% στις 550 μονάδες, ενώ είχε ξεκινήσει πάνω από τις 600.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 24,47 εκατομμύρια ευρώ. Οι επενδυτές φαίνεται να εγκαταλείπουν τα πιο ριψοκίνδυνα assets, επιστρέφοντας στον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν εγγυημένη απόδοση.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κοντά στο 13%, δεχόμενος τεράστιες πιέσεις. Ενδεικτικό είναι πως, από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην Ευρώπη, το ΧΑ έχει χάσει περίπου 400 μονάδες και κινείται σε χαμηλά 3,5 ετών.

Αρχικά, ο φόβος περιοριζόταν στις εταιρείες με έκθεση, εργοστάσια και δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά πλέον οι αναλυτές αναθεωρούν σημαντικά τις αρνητικές εκτιμήσεις τους για το οικονομικό πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χθεσινή κήρυξη πανδημίας απτό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν έκτακτα, περιοριστικά μέτρα με αντίκτυπο δισεκατομμυρίων σε αναρίθμητους κλάδους - από τις μεταφορές μέχρι το λιανικό εμπόριο.

Οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία ακολουθούν τη χθεσινή βουτιά της Wall Street και επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναλυτές εκτιμούν πως μεταξύ άλλων είναι πιθανό να ανακοινωθεί μείωση των επιτοκίων και ευνοϊκότερους όρους αναχρηματοδότησης, ώστε να υποστηριχθεί ο δανεισμός στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι προσδοκίες είναι μειωμένες. «Όλα αυτά τα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της διακοπής των μεταφορών και της παραγωγής» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στο Reuters στρατηγικός αναλυτής.