Skip to main content

«Ξεσηκωμός» στη Χαλκιδική για τους δασικούς χάρτες

Οι αγρότες θεωρούν ότι καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για να κατοχυρώσουν εκτάσεις που καλλιεργούν επί... 60 χρόνια

Εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων συνεχίζεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή τη φορά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης προχώρησε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών για το σύνολο της Χαλκιδικής, όπου άλλωστε υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ενστάσεις και προβλήματα.

Μάλιστα, ήδη οργανώνονται όλοι οι αγρότες της περιοχής προκειμένου μέσω συνεταιρισμών και ενώσεων να εκμεταλλευτούν τη δίμηνη προθεσμία μέχρι την οριστική κύρωση των χαρτών, ώστε να επιτύχουν τις απαιτούμενες -κατά τη γνώμη τους- αλλαγές.

Στη Χαλκιδική επικρατεί γενικευμένη αναστάτωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 932.000 στρέμματα οι δυναμικές καλλιέργειες που χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις στη βάση των αεροφωτογραφιών είναι 140.000 στρέμματα (συνολικά οι δυναμικές καλλιέργειες στη Χαλκιδική είναι 360.000 στρ.).

Όπως εξηγεί ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής, Δημήτρης Τζηρίτης, σχεδόν οι μισές δυναμικές καλλιέργειες του νομού χάνονται... Κι όταν μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, μιλάμε για τα οπωροφόρα και κυρίως για τις ελιές, που είναι σήμα κατατεθέν του νομού. «Είναι δυνατόν να χαθούν οι μισές καλλιέργειες ελιάς στη Χαλκιδική; Γνωρίζαμε το πρόβλημα, γι' αυτό και συστήσαμε εδώ και καιρό διαπαραταξιακή επιτροπή στην Περιφέρεια, προκειμένου να ενημερώσουμε το υπουργείο για το πρόβλημα που δημιουργείται και να δοθεί μια σοβαρή και βιώσιμη λύση, στην οποία να μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες», τόνισε ο κ. Τζηρίτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν για να εξαγοράσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους εδώ και 60 χρόνια αντίτιμο που μπορεί να φτάσει στα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Το ποσό, όπως λένε στελέχη των συνεταιρισμών στη Χαλκιδική, είναι εξωφρενικό και αδύνατο να πληρωθεί.

Από την άλλη και ενώ τρέχει η διαδικασία των ενστάσεων – αντιρρήσεων, οι τοπικοί παράγοντες συμβουλεύουν τους αγρότες να μην μπουν σε τέτοια διαδικασία υποβολής, διότι δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι. «Η φωτοερμηνεία δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά. Αλλού είναι το πρόβλημα. Αυτή η διαδικασία δεν ωφελεί τον αγρότη, παρά μόνο κάποια κληροτεμάχια», τόνισαν στη Voria.gr.

Η ουσία είναι στο τίμημα που προβλέπεται για την εξαγορά των δασικών εκτάσεων που επί δεκαετίες καλλιεργούνται ή για την επικαρπία τους. Οι αγροτικοί φορείς της περιοχής τονίζουν πως ένα ποσοστό 10% της αντικειμενικής αξίας είναι για εξαγορά, είτε για ισόβια χρήση είναι θεμιτό και θα μπορούσαν να το πληρώσουν οι αγρότες για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια που κάποτε ήταν δάση ή δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους χάρτες. Σε άλλη περίπτωση δεν μπορεί, λένε, να γίνει ούτε εξαγορά, ούτε επικαρπία.

Αυτές τις μέρες γίνεται ενημέρωση χωριό χωριό στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις, ώστε μαζικά οι αγρότες και σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί μια εφικτή, όπως τη χαρακτηρίζουν, λύση στο πρόβλημα.

«Αν προχωρήσει η κύρωση των χαρτών με τα σημερινά δεδομένα θα μιλάμε για ταφόπλακα στον αγροτικό τομέα. Το υπουργείο φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, αλλά και οι αγρότες ομαδικά θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους ενέργειες. Ποιος αγρότης μπορεί να πληρώσει τέτοια ποσά για να κατοχυρώσει μια περιουσία που καλλιεργεί επί 60 χρόνια; Κι από την άλλη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ που πήρε τους δασικούς χάρτες, εφόσον μείνουμε με σταυρωμένα χέρια δεν θα μπορεί καν να δώσει τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις σε όσους δεν έχουν κατοχυρωμένες εκτάσεις», είπε ο κ. Τζηρίτης.

Οι πολίτες πάντως μπορούν να ενημερώνονται για τους δασικούς χάρτες στα γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης των αναρτήσεων που έχουν δημιουργηθεί στη Χαλκιδική ως εξής:

– Δ/νση Δασών Π.Ε. Χαλκιδικής – Δασικό Κτίριο Πολύγυρος – Τηλέφωνο 23710 21407 & 21411

– Δασαρχείο Πολυγύρου - Δασικό Κτίριο Πολύγυρος – Τηλέφωνο 23710 21682 & 21675

– Δασαρχείο Αρναίας  – Δασικό Κτίριο Αρναία Χαλκιδικής – Τηλέφωνο 23720 21209 & 21210

– Δασαρχείο Κασσάνδρας – Δασικό Κτίριο Κασσάνδρα Χαλκιδικής – Τηλέφωνο 23740 20798 & 22218

Επίσης, οι δασικοί χάρτες είναι προσβάσιμοι και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (www.damt.gov.gr) και της ΕΚΧΑ ΑΕ (www.ktimatologio.gr).

Οι πολίτες πλέον καλούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση –εφόσον έχουν- να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά με τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ.