Skip to main content

Ξυλοδαρμός 29χρονου στη Νέα Σμύρνη: Ελέγχονται άλλοι εννέα αστυνομικοί

Ακόμη εννέα αστυνομικοί κλήθηκαν από τον επικεφαλής της έρευνας που έχει διαταχθεί για να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις για την αντίδρασή τους.

Σε συνολικά δέκα ανέρχονται οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ελέγχονται για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου, με τον ξυλοδαρμό 29χρονου από αστυνομικό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πλην του ανθυπαστυνόμου που έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ακόμα 9 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης που υπηρετούν στη ΔΙ.ΑΣ. έχουν κληθεί να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα των αστυνομικών που πήρε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, να πάει στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και να πραγματοποιήσει ελέγχους για μη τήρηση των μέτρων περιορισμού της COVID.

Στην πρώτη αναφορά του, αμέσως μετά τα γεγονότα, ο ανθυπαστυνόμος και επικεφαλής της ομάδας που μετέβη στη Νέα Σμύρνη είχε καταθέσει ότι «την 2 μ.μ. μεταβήκαμε στην πλατεία προκειμένου να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε άτομα που δεν τηρούν τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της COVID-19. Ημασταν δέκα αστυνομικοί. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και διενεργούσαμε ελέγχους σε τρία διαφορετικά σημεία πέριξ της πλατείας».

Η ΕΔΕ για τη βίαιη σύλληψη του 29χρονου και πέντε ακόμα νεαρών διετάχθη δύο εικοσιτετράωρα αργότερα και ανετέθη σε ανώτατο αξιωματικό της ΓΑΔΑ. Ο ανθυπαστυνόμος, που στο ερασιτεχνικό βίντεο φαίνεται να χτυπάει αναιτιολόγητα τον 29χρονο με πτυσσόμενο κλομπ, κλήθηκε πρώτος να δώσει έγγραφες εξηγήσεις. Πείστηκε να υποβάλει αυθημερόν το υπόμνημά του και άμεσα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, ακόμα 9 αστυνομικοί κλήθηκαν από τον επικεφαλής της έρευνας να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις για την αντίδρασή τους στο συμβάν. Eχουν λάβει προθεσμία δέκα ημερών έως ότου παραδώσουν τα υπομνήματά τους.

Αστυνομική πηγή που μίλησε στην Καθημερινή υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, βρέθηκαν μάρτυρες που επιβεβαιώνουν όσα στις αρχικές καταθέσεις τους είχαν περιγράψει οι αστυνομικοί. Οτι δηλαδή δέχθηκαν επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από ομάδα περίπου 30 ατόμων που αντέδρασε στους ελέγχους των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. Απαντώντας όμως σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια πηγή ενημέρωσης πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν έχουν μέχρι σήμερα δεχθεί να καταθέσουν ενόρκως.

Ακόμα, νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι δύο από τους αστυνομικούς που φέρονται να τραυματίστηκαν στη διάρκεια του επεισοδίου υποβλήθηκαν σε ιατροδικαστική εξέταση. Τα σχετικά πορίσματα, που φέρονται να επιβεβαιώνουν τις αναφορές περί τραυματισμού τους, θα συμπεριληφθούν στον φάκελο της διοικητικής έρευνας.

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι διετάχθη ΕΔΕ και εις βάρος του αστυνομικού της Τροχαίας, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να διαπληκτίζεται με διανομέα, λίγο μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή στο ύψος της εισόδου της Βουλής, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 23χρονου. Πηγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα διευκρίνισε ότι ο αστυνομικός έχει μετακινηθεί ήδη σε άλλη υπηρεσία εκτός της Τροχαίας.

Πηγή: Καθημερινή