Skip to main content

Ξίνισε… η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δωδώνη

Σε διάλογο με τους κτηνοτρόφους αποφάσισε να προχωρήσει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», μετά τη διήμερη «πολιορκία» των παραγωγικών της εγκαταστάσεων από… αγελάδες και παραγωγούς.
Σε διάλογο με τους κτηνοτρόφους αποφάσισε να προχωρήσει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», μετά τη διήμερη «πολιορκία» των παραγωγικών της εγκαταστάσεων από… αγελάδες και παραγωγούς, που ζητούσαν με αυτή την ευρηματική και συνάμα συμβολική κινητοποίηση την ανάκληση της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανία, η οποία καθιστούσε σαφές ότι εφεξής θα αγοράζει το αγελαδινό γάλα με 42 λεπτά το κιλό, για το 70% της παραγωγής και 35 λεπτά το κιλό για το υπόλοιπο 30%, κάτι που όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θεώρησαν την κίνηση αυτή ως αιτία πολέμου.

Βασικό επιχείρημα των παραγωγών ήταν ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δωδώνη δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν ούτε στην κάλυψη του κόστους παραγωγής και ότι νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε λουκέτο στις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Υπέρ των κτηνοτρόφων, μάλιστα, τάχθηκε κι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, η οποία –παρότι είναι μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας- εκτίμησε πως μια δεύτερη μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος, μέσα στην ίδια χρονιά, θα επιφέρει και νέα προβλήματα στον κλάδο, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 6.000 παραγωγοί από όλη την Ήπειρο παραδίδουν αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα στη Δωδώνη, με την τελευταία, κατά τις ίδιες πηγές, να φέρεται ότι πιέζει να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή κυρίως του αγελαδινού γάλακτος.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, το Δ. Σ. της Δωδώνη στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε εν τέλει να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους παραγωγούς και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να επιδιώξει να βρει τη χρυσή τομή για τον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής.

Στη διάρκεια του 2009, πάντως, η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ήταν αυτή που πρόσφερε τις καλύτερες τιμές, πανελλαδικά, για την προμήθεια της πρώτης ύλης, αφού κατά μέσο όρο για το αγελαδινό γάλα πλήρωνε περίπου 20% υψηλότερα από τον ανταγωνισμό και για το πρόβειο κατά 12% αντίστοιχα.