Skip to main content

Ξηροί Καρποί «Το Άριστον»: Μισός αιώνας ιστορίας στο κελυφωτό φιστίκι Χαλκιδικής

Η τρίτη γενιά της εταιρείας επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων από τη Ν.Όλυνθο συνεχίζει το όραμα του δημιουργού της

Μπορεί το όνομά της να άντλησε την έμπνευσή του από το επώνυμο του ιδρυτή της, στην πραγματικότητα όμως συνδέθηκε με την επιθυμία του μισό αιώνα πριν να βγάλει ένα… άριστο προϊόν στην αγορά. Με παραγωγική ναυαρχίδα το κελυφωτό φιστίκι Χαλκιδικής, η εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και superfoods «Το Άριστον» από τη Νέα Όλυνθο Χαλκιδικής συνεχίζει σήμερα στην τρίτη της γενιά το όραμα του δημιουργού της, Παντελή Αριστοτελίδη, που πίστεψε στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και έγινε ένας από τους πρώτους παραγωγούς στην περιοχή.

Μάλιστα, η εταιρεία ξηρών καρπών «Το Άριστον», την οποία σήμερα διευθύνουν τα ξαδέρφια Αντώνης Αριστοτελίδης και Στέφανος Σακελλαρίου, διαθέτει 3.500 φιστικιές στις περιοχές της Νέας Ολύνθου, του Άγιου Μάμα και των Νέων Μουδανιών, με ετήσια παραγωγή 35 τόνων κελυφωτού φιστικιού Χαλκιδικής. Πέραν δε της δικής της παραγωγής προμηθεύεται πρώτη ύλη και από άλλους ντόπιους καλλιεργητές.

Η εταιρεία, εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις 1.300 τ.μ. στη Νέα Όλυνθο, διατηρεί και ένα υποκατάστημα στα Νέα Μουδανιά για πωλήσεις χονδρικής και λιανικής. Τροφοδοτεί δε καταστήματα λιανικής, μεταξύ των οποίων και μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα ψημένα ή ωμά, χύμα ή συσκευασμένα, σε συσκευασίες από 100 έως και 500 γραμμάρια. Οι ξηροί της καρποί έχουν φτάσει μέχρι την Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ η ενίσχυση των εξαγωγών της, με αιχμή τη Νότια Ευρώπη, βρίσκεται στα πλάνα της για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία επίσης σχεδιάζει περαιτέρω γεωγραφική επέκταση, αλλά και μια νέα επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό στο κομμάτι της συσκευασίας, ώστε να βελτιώσει την εικόνα της στο ράφι και να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Ο οραματιστής πρόσφυγας και οι επόμενες γενιές

Ήταν το 1972 όταν ο Παντελής Αριστοτελίδης, πρόσφυγας από την Καλόλημνο, ίδρυσε την εταιρεία «Άριστον». Η πρώτη μονάδα επεξεργασίας βρισκόταν στο κέντρο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, προτού μεταφερθεί το 1994 στη Νέα Όλυνθο. Από την πρώτη στιγμή βασικό της προϊόν ήταν το κελυφωτό φιστίκι (τύπου Αιγίνης), το οποίο καλλιεργούνταν αποκλειστικά στο νομό Χαλκιδικής. Μάλιστα, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1974, η εταιρεία βραβεύθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό κελυφωτού φιστικιού στην Αθήνα, διάκριση που δικαίωσε τον δημιουργό της ήδη από τα πρώτα της βήματα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το τιμόνι της εταιρείας πέρασε στα χέρια του γιου του, Νικόλαου Αριστοτελίδη και του γαμπρού του, Στράτου Σακελλαρίου, που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της, με τη μεταφορά και στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το 2010, οι γιοι τους, Αντώνης Αριστοτελίδης και Στέφανος Σακελλαρίου, πήραν τα ηνία, ώστε να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην εταιρεία. Και οι δυο τους μεγάλωσαν μέσα στις καλλιέργειες του κελυφωτού φιστικιού και έχουν μνήμες από παιδιά για το πόσο δύσκολη ήταν η συγκομιδή του καρπού και πόσο απαιτητική η δουλειά. Αυτό όμως δεν τους απέτρεψε από το να συνεχίσουν την παράδοση του παππού και των πατεράδων τους. Ο μεν Αντώνης σπούδασε πληροφορική, ο δε Στέφανος λογιστική, με ένα μεταπτυχιακό και στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις και ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να φέρουν νέα πνοή στην εταιρεία.

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε το brand μας με ξηρούς καρπούς εξαιρετικής ποιότητας, έχοντας ως βασικές αρχές τη συνέπεια και την αξιοπιστία, ενώ η προσπάθειά μας να προσφέρουμε στον καταναλωτή ό,τι καλύτερο, το… άριστον δηλαδή, είναι συνεχής» λέει στη Voria.gr ο Στέφανος Σακελλαρίου.