Skip to main content

«Χωρίς επώδυνες αποφάσεις δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», λέει ο Πεταλωτής

«Ζούμε σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης και είναι εθνικό ζήτημα πλέον να ανακάμψει η χώρα. Γι΄ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι και ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργ
«Ζούμε σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης και είναι εθνικό ζήτημα πλέον να ανακάμψει η χώρα. Γι΄ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι και ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «κοινό τόπο» ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την κρισιμότητα της περιόδου που ζούμε και πως είναι αποφασισμένος να κάνει θυσίες, με δύο προϋποθέσεις, «πρώτον, να πληρώσουν κι αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ και, δεύτερον, να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ».

«Δυστυχώς χωρίς αυτές τις επώδυνες αποφάσεις δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε πως «έχουμε πάρει όλοι μια ιδέα τι θα γίνει αν δεν πάρουμε τώρα θαρραλέες αποφάσεις».

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την οικονομία και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν, παρέπεμψε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση ή περιορισμό του 14ου μισθού.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις «αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης» σχετικά με τον 14ο μισθό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, ώστε οι αποφάσεις που θα λάβει, αν και επώδυνες, να πλήξουν το λιγότερο δυνατό τον απλό Έλληνα πολίτη».

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετική περίπτωση, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το εάν οι αποφάσεις για τον 14ο μισθό θα μετακυλήσουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει σκέψη για σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είπε ότι δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης και πως έχει άλλους στόχους μπροστά της.

Για το εάν η κυβέρνηση έλαβε «διασφαλίσεις» για την επάρκεια των μέτρων και την πολιτική στήριξη, κατά τις χτεσινές συναντήσεις με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτοματοποιημένη στήριξη.

«Εμείς κάνουμε τα πάντα, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4 μονάδες το 2010 και αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα και προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τις διεθνείς αγορές, για να σταματήσουν να κερδοσκοπούν», τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά μόνο πολιτική στήριξη, η οποία θα επιφέρει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε παρεμφερείς ερωτήσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η μόνη εγγύηση για να πάρει η κυβέρνηση αυτή την πολιτική στήριξη είναι να μπορέσει να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να περιορίσει έλλειμμα και χρέος και να φανεί ότι εργάζεται προς αυτό.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι όλα κρίνονται στην πράξη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στήριξη.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επίσκεψη του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι θέμα της κυβέρνησης και τις αποφάσεις να λάβει και να δείξει στην ΕΕ ότι έχει σχέδιο.

«Την πολιτική στήριξη πιστεύω θα την έχουμε, υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες, μια από αυτές είναι και το ΔΝΤ», είπε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ σε περίπτωση που η στήριξη της ΕΕ δεν εκφραστεί όπως επιθυμεί η ίδια.

«Ζούμε σε μια ρευστή κατάσταση και οι όποιες αποφάσεις κρίνονται ως προς την αποδοτικότητά τους στην πράξη», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα είναι και τα τελευταία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα έχουν την αναμενόμενη απόδοση.