Skip to main content

Χωρίς... έργο άφησε τους μηχανικούς η κρίση

Συνεχίζονται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό οι απολύσεις στους τομείς κατασκευών και βιομηχανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσο Κονακλίδη.
Σε βαθιά κρίση βρίσκονται όλοι οι κλάδοι των μηχανικών, καθώς συνεχίζονται - με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό - οιαπολύσεις στους τομείς κατασκευών και βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσο Κονακλίδη, οι οφειλές του δημοσίου στις κατασκευαστικές εταιρείες για έργα που έχουν εκτελεστεί ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, η προκήρυξη νέων μελετών/έργων έχειπεριοριστεί σημαντικά και παράλληλασυνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της χώρας, χωρίς ουσιαστικό σχέδιοπαραγωγικής ανασυγκρότησης.

Όπως τόνισε ο κ. Κονακλίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης για το νέο έτος, με στόχο την αντίδραση στην κρίση πουμαστίζει τον κλάδο οι διπλωματούχοι μηχανικοί κατέρχονται σε 24ωρη απεργία στις 10Φεβρουαρίου. Όπως είπε, η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει ακόμηφθάσει στο αποκορύφωμά της, αν και ήδη η οικοδομική δραστηριότηταμειώθηκε πέρσι κατά 16,5%.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)επεσήμανε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός πως ο προϋπολογισμός τουπρογράμματος εξοικονόμησης ενέργειας δε θα ξεπερνά - πιθανότατα - τα 50με 80 εκατ. ευρώ.

Επανάλαβε επίσης την πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ότι τομοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν αποτελείπανάκεια, καθώς τελικά «αποδυναμώνει» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,ενώ πρόσθεσε ότι αν το 2009 ήταν δύσκολη χρονιά, το 2010 προμηνύεταιδυσκολότερο.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία, τονίζοντας ότι, με βάση τις πρώτες εξαγγελίες το εισόδημα των μηχανικών του δημοσίου μειώνεται όχι μόνο πραγματικά, αλλά και ονομαστικά, με την παρακράτηση του 10% των επιδομάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό σημείωσε ότι το περίφημο ΕΤΑΑ, με ετήσιο κόστος 1,2 εκατ. ευρώ, λειτούργησε μέχρι στιγμής μόνον ως ένας πρόσθετος - και μη βιώσιμος - γραφειοκρατικός μηχανισμός. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, το ΤΕΕ ζητά την ανεξαρτητοποίηση του κλάδου κύριας σύνταξης και της διεύθυνσης εγγυοδοσίας από το ΕΤΑΑ, με ταυτόχρονη ένταξή του στο προηγούμενο καθεστώς του ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

Τέλος, ο κ. Κονακλίδης ζήτησε την άμεση υλοποίηση της απόφασης για μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

Πρόσθεσεδε πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος της πόλης καιγενικότερα της Μακεδονίας» και υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν ο πρώτοςφορέας που πραγματοποίησε σχετική μελέτη, «δείχνοντας» ως καταλληλότερηθέση τη Σίνδο.