Skip to main content

Χωρίς ρεύμα ο ξενώνας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς ρεύμα είναι τις τελευταίες 4 ημέρες 52 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά και μωρά, που διαμένουν στον ξενώνα Προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη.
Χωρίς ρεύμα είναι τις τελευταίες 4 ημέρες 52 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά και μωρά, που διαμένουν στον ξενώνα Προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ρεύματος από την περασμένη Τρίτη και από τότε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και οι άλλοι φορείς που στηρίζουν τον ξενώνα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να κάνουν νέα σύνδεση αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος.

«Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται η συναίνεση του δήμου Θέρμης, που είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου. Μετά από τρεις ημέρες που προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, ο δήμαρχος Θέρμης αρνήθηκε οριστικά, θεωρώντας προφανώς τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μια καλή αφορμή για να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική.

Υπενθυμίζεται ότι ο ξενώνας λειτουργούσε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 υπό τη διοίκηση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αποχώρησε αφήνοντας ένα τεράστιο χρέος και ζητώντας από τη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση.

«Εξαντλώντας κάθε δυνατότητά μας, ζητήσαμε από το δήμο Θέρμης ακόμα και να νοικιάσουμε εμείς το κτίριο. Η απάντησή του ήταν πάλι αρνητική και παράλληλα το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη για όλη την κατάσταση, συνεχίζει εδώ και μήνες να κρύβεται, να μην απαντά σε ερωτήσεις και εκκλήσεις, οδηγώντας για δεύτερη φορά τον ξενώνα στο κλείσιμο. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών, 10 οικογένειες προσφύγων με 30 ανήλικα παιδιά, από 2 μηνών, είναι εδώ και τέσσερις ημέρες χωρίς φως, μπάνιο, ζεστό νερό, κουζίνα για μαγείρεμα», τόνισε ο κ. Νικήσιανης.

Πάντως, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας του ξενώνα, τα μέλη της Αντιρατσιστικής θα εγκαταστήσουν γεννήτρια για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ενοίκων.