Skip to main content

Χρ. Πετρίδης: Υψηλές προσδοκίες έχουν οι επιχειρήσεις από τη νέα κυβέρνηση

Το σοβαρότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι ότι με την προκήρυξη των εκλογών αδρανεί ο Δημόσιος Τομέας, τονίζει ο οικονομικός Διευθυντής της Kleeman Hellas

Η εκλογική διαδικασία  «παράγει αδράνεια» στην οικονομία   της χώρας, υποστηρίζει ο οικονομικός διευθυντής της Kleemann Hellas κ. Χρήστος Πετρίδης, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr.


Οι εκλογές αυξάνουν τις προσδοκίες και την αδράνεια στον κρατικό μηχανισμό και τελικά δεν κινείται τίποτε. «Στη χώρα μας δεν είχε ακόμη ξεθυμάνει η αδράνεια  από τις εκλογές του 2007 και η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με νέες», υποστηρίζει ο κ. Πετρίδης.

 

Θεωρεί νοσηρό το σύστημα αυτό που επικρατεί στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Υπογραμμίζει ότι «η προκήρυξη εκλογών κάθε φορά που θέλει ένας πολιτικός παραπέμπει σε χώρες υπανάπτυκτες της Αφρικής, που δεν έχουν αναπτυγμένους δημοκρατικούς θεσμούς». Στις σύγχρονες χώρες, τονίζει, οι πολιτικοί σέβονται τους θεσμούς «γιατί τελικά εκλέγονται  για να κυβερνούν και όχι για να κερδίζουν μόνο ως κόμμα».

 

Προτείνει οι εθνικές εκλογές να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια όχι νωρίτερα , όπως γίνεται με τις ευρωεκλογές.

                                                        

Προσδοκίες από νέα κυβέρνηση


 «Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, κατά τη γνώμη του πρέπει  να είναι η παρέμβασή της σε θεσμούς που σχετίζονται με τη λειτουργία της διοικητικής μηχανής, πρέπει να δουλέψει το κράτος, να απαλλάξει τη χώρα από την αδιαφάνεια κυβερνητικών αποφάσεων». Κατά τη γνώμη του η νέα κυβέρνηση πρέπει να απαλλάξει τη χώρα από τη μόνιμη συζήτηση περί διαφθοράς και διαπλοκής που κυριαρχούν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου , τα τελευταία 20 χρόνια.


Πρέπει η νέα κυβέρνηση επισημαίνει, να αλλάξει την  εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ωστε να περάσει η περίοδος αναξιοπιστίας. «Δεν μπορούμε να ζητάμε συνεχώς παρατάσεις από την ΕΕ. Θα οδηγηθούμε στο περιθώριο της ΕΕ με αυτή τη συμπεριφορά της χώρας μας». Όλη αυτή η κατάσταση, πιστεύει ότι αποτυπώνεται στο δείκτη της επιχερηματικής ανταγωνιστικότητας, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις χώρες της Αφρικής, σημειώνει.


Στον επιχειρηματικό κόσμο και σε όλους τους επιχειρηματίες που κατέχουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις, σημειώνει , ότι ενοχλούνται, που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ, έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα σε πολλούς δείκτες της οικονομίας.


Επίσης θεωρεί αναγκαίο η νέα κυβέρνηση να θεσπίσει ένα σταθερό και δεσμευτικό φορολογικό σύστημα για μια 5ετία τουλάχιστον και να καταργήσει την αναδρομική επιβολή φόρων. Εκτιμά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, που «νοθεύει» τον εσωτερικό ανταγωνισμό, καθώς επιτρέπει σε κάποιους να μην πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ σε βάρος όσων πληρώνουν.


Για το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση , αφού διασώθηκαν οι τράπεζες, πρέπει να ασκήσει πίεση προς τις τράπεζες, ώστε να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά και τις εταιρίες. 


Κατά τον κ. Πετρίδη απαιτείται από τη νέα κυβέρνηση, η άσκηση παρεμβατικής πολιτικής για την εξασφάλιση ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και για την ανάπτυξη.

 

Να στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος


Στον κατασκευαστικό τομέα, που πλήττεται περισσότερο από την κρίση, προτείνει να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού αποθέματος της χώρας, με αλλαγή κουφωμάτων, ανελκυστήρων, εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων ενέργειας, κλπ. 


Ως επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας κρίνει  την απορρόφηση των πόρων  όλων των προγραμμάτων της ΕΕ, από Γ’ ΚΠΣ,  ΕΣΠΑ, κλπ.


Για να υποκινηθεί η  ανάπτυξη θεωρεί  απαραίτητη τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και ελληνικών. «Μας έχουν ξεπεράσει Βουλγαρία και Ρουμανία επισημαίνει, που ξεκίνησαν πριν 15 χρόνια, αλλά εφαρμόζουν σύγχρονους θεσμούς για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα τους". Και κυρίως ο κ. Πετρίδης πιστεύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά έργα και όχι λόγια για την ανάπτυξη και εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

 

Η Kleemann αντιστέκεται με κέρδη στην κρίση                                   


Για την κρίση παραδέχεται ότι επηρέασε όλη την οικονομική ζωή του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι επηρεάστηκε και ο όμιλος της Kleemann, που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, σημειώνει.


Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο του 2009 μειώθηκε κατά 17,8% διαμορφούμενος σε 47,97εκατ. ευρώ, έναντι 58,9εκατ. ευρώ. Ικανοποιητική ήταν η κερδοφορία προ φόρων  για περίοδο οικονομικής κρίσης όπως επισημαίνει, που αν και μειώθηκε κατά 34% διατηρήθηκε, φθάνοντας τα 5,72εκατ. ευρώ, έναντι 8,74εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης με το α’ εξάμηνο του 2009.
Στην Ελλάδα εκτιμά ότι η κρίση θα είναι πιο έντονη. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί σημειώθηκε υπερθέρμανση στην οικοδομή, λόγω επιβολής του ΦΠΑ «έτρεξαν όλοι και έβγαλαν άδειες για νέες οικοδομές» και με την παγκόσμια κρίση, διογκώθηκε  το πρόβλημα, λαμβάνοντας τεράστιες διαστάσεις. Πιστεύει ότι η αβεβαιότητα στον κλάδο θα συνεχιστεί. «Ναι μεν ξεπεράστηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά στην πραγματική οικονομία δεν ξεπεράστηκε , αλλά εμβαθύνεται. Οι συνέπειες της κρίσης εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να επιδρούν δυσμενώς στον κλάδο της πραγματικής οικονομίας.

 

Στον  Πύργο Δοκιμών επενδύει η Kleemann


Επενδυτικά η Kleemann έχει σε εξέλιξη τον Πύργο Δοκιμών, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπέρασε τα 4δισ ευρώ. Σχεδιασμός για νέες επενδύσεις δεν υπάρχει Ο όμιλος εξάγει προϊόντα σε 50 χώρες του κόσμου, ενώ πολύ δυναμικά εισήλθε στην αγορά της Αυστραλίας, όπου η ζήτηση είναι αυξανόμενη, όπως δηλώνει. Ο όμιλος έχει τρεις θυγατρικές εμπορικές εταιρίες σε Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία και τρεις παραγωγικές στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, την Kleemann, Klefer Mode Cabine, ενώ πάντα επιδιώκει την παραγωγή νέων καινοτόμων προιόντων. 


Η Κleemann Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής , σχεδιασμού και εμπορίας  Ολοκληρωμένων Συστημάτων Ανελκυστήρα από το 1983. Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Παράγει πάνω από 12.000 συστήματα ανελκυστήρων ετησίως ή το 3% της παγκόσμιας αγοράς νέων ανελκυστήρων. Απολαμβάνει ηγετική θέση στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά , δηλαδή περίπου 70% σε εγκατεστημένες μονάδες και 47% σε αξία.