Skip to main content

Χρειάζονται τομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Οι λύσεις θα δοθούν μόνο εάν ο νέος υπουργός Υγείας παραμερίσει το κομματικό όφελος και το πολιτικό κόστος.

Μπάχαλο οιπρομήθειες στον χώρο της υγείας

Οιπρομήθειες στο χώρο της υγείας αποτελούν το «κουτί της Πανδώρας» των συνολικώνπρομηθειών του Δημοσίου της χώρας μας,η οποία, την τελευταία δεκαετία, τελείυπό ομηρία από τους προμηθευτέςυγειονομικού υλικού.

Το σύστημαπρομηθειών των νοσοκομείων χαρακτηρίζεταιαπό πλήρη αδιαφάνεια και αδυναμίαελέγχου ενώ η λειτουργία του διέπεταιαπό το καθεστώς της παραοικονομίας. Τοκράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τοπρόβλημα από τη ρίζα του, με αποτέλεσματα «πιράνχας» του χώρου της Υγείας ναδρουν εις βάρος του δημοσίου χρήματος,εκβιάζοντας ακόμη και το ίδιο το κράτος,λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής τωνχρεών του.

Ταχρηματικά ποσά που διακινούνται «κάτωαπό το τραπέζι» είναιμυθικά.

Στημένοιδιαγωνισμοί με φωτογραφικές προδιαγραφέςγια υλικά, απευθείας αναθέσεις προμηθειών,υπερτιμολογήσεις υλικών που φθάνουνέως και το 1.500% της αξίας, μίζες τωνμεσαζόντων που αγγίζουν το 30%-50%, δωρεέςκαι χρησιδάνεια μηχανημάτων με δεσμεύσειςγια χρήση των αναλώσιμων, σκόπιμεςαλληλοενστάσεις από εταιρείες γιαπαράταση των συμβάσεων των δανεισμένωνμηχανημάτων συνθέτουν το βρώμικο παζλστο χώρο της υγείας.

Ονόμος 2955/2001 του Αλ. Παπαδόπουλου περίπρομηθειών στα νοσοκομεία άλλαξε εδώκαι περίπου 1,5 χρόνο από τον Δ. Αβραμόπουλο.Η προσπάθεια του νυν υπουργού Υγείαςνα μεταφέρει τον έλεγχο των προμηθειώνκεντρικά, παραπέμπει σε σταλινικούτύπου άσκηση δημόσιας διοίκησης καιφυσικά δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα,μιας και δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή!Η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση 500 εκατ.ευρώ με την εφαρμογή του νέου νόμουαπευθύνεται περισσότερο…στις εταιρείεςπαρά στο κράτος.

Παράλληλαοι εξαγγελίες για αξιοποίηση των«εξοικονομημένων» χρημάτων σε προσλήψειςιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικούυποβιβάζουν ταμάλα το χώρο της υγείας,μετατρέποντας τον σε ένα ψευτοπαζάριυποσχέσεων!!!


Δυστυχώς,ο μικρόπνoοςοικονομικός σχεδιασμός του ΥπουργείουΥγείας, έχοντας ως κύριο γνώμονα τοκομματικό συμφέρον, είναι αυτός πουοδήγησε το Ε.Σ.Υ σε οριακό σημείο μεαποτέλεσμα να αμφισβητείται ακόμη καιη ίδια η βιωσιμότητα του.

Τοαύριο στην Υγεία, θα εξασφαλιστεί μόνομε άμεσες και βαθιές τομές .