Skip to main content

«Χρέος μας να μην ληφθούν νέα αιματηρά μέτρα»

Συνέντευξη Πρωτόπαπα στη Voria.gr: «Το ζήτημα δεν είναι να τα έχουμε καλά με τους δανειστές, αλλά με τη συνείδησή μας». Τι δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για οικουμενική και πρόωρες ε
Συνέντευξη στον Σπύρο Νάννο


Κατηγορηματικά αντίθετος σε οικουμενικές κυβερνήσεις αλλά και στις πρόωρες εκλογές δηλώνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνέντευξή του στην Voria.gr. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ώστε να μην υπάρξουν νέα αιματηρά μέτρα, επισημαίνοντας πως «το ζήτημα δεν είναι να τα έχουμε καλά με τους δανειστές, αλλά με την συνείδησή μας και το αίσθημα ευθύνης που το πατριωτικό καθήκον μας απαιτεί».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά και εν’ αντιθέσει με υπουργούς που ζητούν την επανασύσταση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Χρήστος Πρωτόπαπας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα υπάρχοντα όργανα προσθέτοντας ιδιαίτερα πως πλέον έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος δεν θέλησε να απαντήσει στα όσα είχαν προηγηθεί με τον Θόδωρο Πάγκαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λέγοντας απλά πως το θέμα έχει «τελειώσει»…

Γνωρίζετε και εσείς αυτό που λέγεται στους διαδρόμους της Βουλής: Εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει αυτούς τους τρεις μήνες τους στόχους που έχει θέσει, τότε θα αναγκαστεί να πάρει νέα αιματηρά μέτρα. Το είπαν και κορυφαίοι υπουργοί.

Μα το ζητούμενο είναι να πετύχουμε τους στόχους μας και να προχωρήσουμε σταθερά και με ασφάλεια στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ακριβή εφαρμογή του προγράμματος και των δεσμεύσεών μας. Και να έχουμε την δυνατότητα και την θέληση να το πετύχουμε, χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Θα αντέξει η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα; Μήπως οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται λύση, παρότι στην τρόικα έχουν αντίθετη άποψη;

Αναφέρθηκα παραπάνω. Όμως να τονίσω πως σε κάθε περίπτωση το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι πρόωρες εκλογές. Η επιτυχία της στρατηγικής μας κρίνεται από 2 όρους: Ο πρώτος να τα «καταφέρουμε» στους στόχους μας στο εσωτερικό της χώρας. Ο δεύτερος όμως έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα που θα πάρει για την στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που δοκιμάζονται. Φυσικά οι δύο αυτοί «όροι» συνδέονται. Η επιτυχία του κόμματος μας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, θα διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να καμφθεί η «αντίσταση» της Γερμανίας και να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανάγκες.

Πιστεύετε ότι το παρόν κυβερνητικό  σχήμα προσιδιάζει  στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα ή θα απαιτηθεί ένα ευρύτερο οικουμενικό σχήμα με περισσότερους τεχνοκράτες, που μπορούν να συνεννοηθούν και πιο εύκολα με τους εκπροσώπους των δανειστών μας; 

Η έκτακτη ανάγκη απαιτεί έκτακτες πολιτικές, αλλά από την σταθερή πολιτική κυβέρνηση που ο λαός επέλεξε. Φυσικά αναζητούμε συναινέσεις με την έννοια της συμβολής όλων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Στόχος μας είναι όμως ν’ αλλάξουμε βαθιά και την χώρα, τις λειτουργίες, τη δομή του κράτους, τις κατεστημένες νοοτροπίες δεκαετιών. Να δημιουργήσουμε τους όρους για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς δανεικά, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς σπατάλες και κομματικό κράτος. Το ζήτημα δεν είναι να τα έχουμε καλά με τους δανειστές, αλλά με την συνείδησή μας και το αίσθημα ευθύνης που το πατριωτικό καθήκον μας απαιτεί.

Πάμε στην Οικονομία. Ποια από τα  μέτρα που έχει  ανακοινώσει η  κυβέρνηση έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και ποια θα πρέπει να είναι η στάση απέναντι σε όλους εκείνους που αντιστέκονται και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία με τις απεργιακές κινητοποιήσεις όπως π.χ. στις συγκοινωνίες;

Κοιτάμε μπροστά, όχι πίσω. Είναι η ώρα της μάχης, η ώρα των αλλαγών. Και θα γίνουν γρήγορα όπως οφείλουμε στην κοινωνία, στους πολίτες, για την διασφάλιση του μέλλοντός τους. Η πολιτική μας σε πρώτη φάση δημιουργεί αντιδράσεις. Λογικό είναι όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις. Λογικό είναι να υπάρχει ανασφάλεια στους ανέργους. Όμως δεν είναι λογικό να υπεραμυνόμαστε του χθες, του στενού μας συμφέροντος, του βολέματος που αντιστρατεύεται τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Δεν θεωρούμε εχθρούς όσους αντιδρούν. Θέλουμε τον διάλογο, αναλύουμε τους στόχους μας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιουργούνται. Όμως το επαναλαμβάνω οι αλλαγές θα προχωρήσουν, γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας. Και σ’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει μέσω του Μνημονίου  συγκεκριμένες δεσμεύσεις  για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Με βάση  την ελληνική πραγματικότητα  πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στις περιπτώσεις των κρατικών μονοπωλίων και των υπερ-ζημιογόνων επιχειρήσεων;  

Να υλοποιήσει στο ακέραιο τις αλλαγές. Κι όχι μόνο γιατί το ζητά το μνημόνιο, αλλά και γιατί οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν με σύγχρονο, παραγωγικό τρόπο και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, και όχι στην αύξηση των ελλειμμάτων. Αλλάζουμε τρόπους λειτουργίας, συστήματα προμηθειών, κανονισμούς, βελτιώνουμε την σχέση με τον πολίτη, ελέγχουμε ουσιαστικά την διαχείριση των διοικήσεων. Ζητήσαμε βέβαια και θυσίες από τους εργαζόμενους, αλλά μόνο από τα υψηλότερα εισοδήματα, ώστε να πετύχουμε αποτελεσματικότερα την εξυγίανση. Να τονίσω τέλος ότι δεν εγκλωβιζόμαστε στο «αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα». Πιστεύω ότι είναι ώρα να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με άλλη νοοτροπία και λειτουργία.

Το Κράτος είναι  σπάταλο και έχει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Επιπλέον, υπάρχει πλήθος υπηρεσιών που  μπορούν να προσφερθούν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια, πόσους υπαλλήλους αντέχει το Κράτος; Πιστεύετε ότι η συνθήκες κηδεμονίας και η ιδιαιτερότητα του ελληνικού κράτους, θα αναγκάσει πολύ σύντομα την κυβέρνηση να πιει το πικρό ποτήρι και να πάρει σκληρές αποφάσεις για τον αριθμό των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα; 

Όπως βλέπετε είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει απόλυτη τάξη στην λειτουργία του δημοσίου.  Αλλάζουν όλα. Μετά την καταγραφή, θα προχωρήσουμε και σε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, σε νέο μισθολόγιο (που θα συνδέει αμοιβές με παραγωγικότητα), σε διαδικασίες αξιολόγησης, σε νέους πειθαρχικούς κανόνες. Το Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύει με σχεδιασμό σ’ αυτό.

Περιορίσαμε σημαντικά επίσης τις προσλήψεις που γίνονται πια απόλυτα αξιοκρατικά και στους τομείς που χρειάζεται η κοινωνία μας (υγεία, παιδεία, ασφάλεια). Όσον αφορά τις μετατάξεις. Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αλλά να τους αξιοποιήσουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε ότι σε συνθήκες υψηλή ανεργίας δεν είναι καθόλου εύκολο ένας άνθρωπος 45-50 ετών – και όχι απόλυτα ειδικευμένος- να βρει δουλειά. Όμως καλούνται να δουλέψουν και να δουλέψουν σοβαρά σε θέσεις που χρειάζονται. Όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει στο δημόσιο  ο ιδιωτικός τομέας, αυτό θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των νόμων.
                          
Η Ελλάδα θεωρείται  μια χώρα υπερφορολόγησης  διαμορφώνοντας μια  εξαιρετικά αρνητική  εικόνα στο εξωτερικό.  Ποια βήματα πρέπει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα; 

Πράγματι τα φορολογικά κίνητρα συνδέονται πια άρρηκτα με τις προοπτικές της ανάπτυξης. Ήδη προχωρήσαμε όμως τόσο στην μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επενδυμένα κέρδη (στο 20%), όσο και στην μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ήδη επίσης προχωρούμε στην πρόβλεψη σημαντικών φοροαπαλλαγών για επενδύσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Χρειάζεται να ξαναδούμε τους φορολογικούς συντελεστές. Όμως κατανοείται ότι αυτό δεν είναι εύκολο σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης. Θα ήταν και πρόβλημα όταν ζητάμε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους θυσίες. Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει ίσως καλύτερες προϋποθέσεις.
 
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπάρχει σήμερα συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα αναμφίβολα. Τώρα όμως επιδιώκουμε μια νέα ποιότητα στην λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Την συμμετοχή βουλευτών όχι μόνο στην ψήφιση, αλλά και στην προετοιμασία των νομοσχεδίων.
Την ενημέρωση και συμβολή τους για το γενικότερο σχεδιασμό του  Κυβερνητικού έργου. Την άμεση μεταφορά στην Κυβέρνηση των θεμάτων που απασχολούν τον πολίτη, και προτάσεων για την αντιμετώπιση τους. Το διαθεσμικό όργανο που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί συμβάλλει επίσης σημαντικά σ΄ αυτήν αναγκαιότητα.

Έχετε την άποψη και εσείς πως πρέπει να υπάρξει κυβερνητική επιτροπή;

Το ζητούμενο είναι η συλλογική λειτουργία και η σύνδεση κυβέρνησης- κόμματος-Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτά σήμερα εξασφαλίζονται με τα όργανα που υπάρχουν.

Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι καλύτερη όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος προκαλεί με τις δηλώσεις του; Αλήθεια, γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο να λέει ότι λέει;

Το θέμα αυτό ως γνωρίζεται έχει κλείσει.