Skip to main content

Χρηματοδότηση ΜμΕ για κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τις δυνατότητες της κοινοτικής νομοθεσίας ώστε οι μικροί επιχειρηματίες, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να αποπληρώσουν τις φορολογικές κ
Την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συγκεκριμένωνπρογραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΤΕΜΠΕ και συνεργασιών με την ΕυρωπαϊκήΤράπεζα Επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότηταςκαι Ναυτιλίας, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη.

Ειδικότερα για τοΤΕΜΠΜΕ, η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τηνπρόταση των επιμελητηρίων να υπάρξει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ χρηματοδότηση τωνμικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για να καλύψουν τις φορολογικές καιασφαλιστικές εισφορές τους, η υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείοεξετάζει τις νομικές παραμέτρους και τις δυνατότητες που δίνει ηκοινοτική νομοθεσία ώστε μέσω εγγύησης του δημοσίου και δανείου ναμπορούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσειςτους οι μικροί επιχειρηματίες.

Όπως σχολίασε, σε αυτή τηδύσκολη περίοδο με την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά οιεπιχειρηματίες να φροντίζουν να αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους καιτις άλλες υποχρεώσεις τους, αφήνοντας τελευταίες τις ασφαλιστικές καιφορολογικές υποχρεώσεις και, αν τελικά δοθεί αυτή η διέξοδος, αυτό θαείναι σημαντικό, καθώς θα μπορούν οι επιχειρήσεις λαμβάνονταςφορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να προχωρήσουν στην περαιτέρωανάπτυξή τους.

Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουνανακοινώσεις από το υπουργείο για την επέκταση των προγραμμάτων τουΤΕΜΠΜΕ, πέρα από τα προγράμματα κίνησης κεφαλαίου σε προγράμματαεπενδυτικών πρωτοβουλιών, καινοτομίας, εξωστρέφειας, προγράμματαενίσχυσης του αγροτικού τομέα.

Ανοίγει η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ

Την εκταμίευση περισσότερων από 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε έργα και δράσεις ενισχύσεις των επιχειρήσεων, καθώς και την αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 15% του προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου έθεσε ως στόχο η υπουργός Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού των Αναπτυξιακών δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Επιπλέον, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε την ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης,την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή το Μάιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου,  αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, η υπουργός σχετικά με το ΕΣΠΑ δεσμεύτηκε ότι:

  •  Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος ελευθέρων επαγγελματιών, ύψους 70 εκατ. ευρώ

  •  Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ύψους 70 εκατ. ευρώ

  •  Ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου η αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ

  •  Μέχρι τον Μάρτιο δημοσιεύεται η δεύτερη φάση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ

  •  Εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται δύο προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ

  •  Προωθείται ο σχεδιασμός συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με κλαδική στόχευση, και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πάγωμα εγκρίσεων, αλλά από 1/11/2009 μέχρι 10/2/2010 το ΥΠΟΙΑΝ διοχέτευσε στην αγορά περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • 2,289 δισ. ευρώ εγκρίσεις χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν υπογραφεί από το ΥΠΟΙΑΝ από 1/11/2009 μέχρι 11/2/2010 ενώ 1,5 δισ. ευρώ εγκρίσεις χρηματοδότησης υπογράφηκαν μόνον τις τελευταίες 40 ημέρες.

  •  Πάνω από το 80% από αυτούς τους πόρους, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, έχει διοχετευθεί στην Περιφέρεια.

  •  Πάνω από το 25%, δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, έχει διοχετευθεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, εκ των οποίων 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 228 εκατ. ευρώ για τον αναπτυξιακό νόμο, 52 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜΠΜΕ κ.ά.

  •  Από το σύνολο των 2,289 εκατ. ευρώ, τα 1,638 δις ευρώ αφορούν εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα ενώ τα υπόλοιπα 651,51 εκατ. ευρώ, αφορούν στο εθνικό σκέλος.

Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή αξιολόγηση αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων άνω των 4.000 στον Αναπτυξιακό νόμο εντός του πρώτου εξαμήνου και την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.

Στην τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας θα συμβάλει εξάλλου, όπως ανέφερε, και η ενεργοποίηση δράσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με ενεργοποίηση πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου, αλλά και η αντίστοιχη προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες, καταργούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφερειών, ο ΝΟΜΟΣ ΑΕ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΑΝ. Καταργείται η υποχρεωτική εφαρμογή του δεύτερου βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας των δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ και καθίσταται προαιρετικό το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429.

Καταργείται, επίσης, η διαδικασία διατύπωσης γνώμης πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατ. ευρώ (σήμερα ισχύει για πράξεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για έργα ΕΤΠΑ και 2 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ).

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητας, οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα δίδεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και μόνες τους τις μελέτες, επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και καταργούνται οι περιορισμοί για προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργου χαμηλού προϋπολογισμού.

Όπως είπε η υπουργος, κάθε μήνα θα εγκρίνονται περίπου 800- 900 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν εφέτος εντάξεις έργων ύψους 10,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ.