Skip to main content

«Χρυσάφι» θα κοστίσει η «πράσινη κατοικία»

Το λιγότερο 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ένας μέσος ιδιοκτήτης ακινήτου, προκειμένου να πάρει το «πράσινο» πιστοποιητικό, καθώς μπορεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» να παρέχει επιδότηση 50%
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο» πιστοποιητικό, καθώς το επιδοτούμενο πακέτο ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων «Εξοικονομώ κατ ΄ οίκον» ναι μεν παρέχει κάλυψη 50%, αλλά οι βασικές εργασίες που απαιτούνται για να γίνει η κατοικία «οικολογικά φιλική» είναι ακριβές και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτες για τον μέσο Έλληνα.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, η αλλαγή κουφωμάτων πόρτας και παραθύρων μίας μέσης κατοικίας κοστίζει περίπου 3.500 με 4.000 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται και το κόστος εξωτερικής θερμομόνωσης (περίπου 50 ευρώ ανά τ.μ). Επομένως, ένας ιδιοκτήτης, με εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ (που είναι δικαιούχος της επιδότησης σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο), επωφελούμενος από την επιδότηση 50%, θα πληρώσει για μία πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του 3.000 με 4.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην αλλαγή καυστήρα, μία μέση τιμή κυμαίνεται στα 1.000 με 2.000 ευρώ, για έναν καυστήρα σε κατοικία 80 τ.μ. Επομένως, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 500 με 1.000 ευρώ. Ωστόσο να σημειωθεί πως καυστήρες με μεγαλύτερη χωρητικότητα κοστίζουν αρκετά παραπάνω και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Εύλογα γεννάται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο ένας ιδιοκτήτης μίας κατοικίας άνω των 30 χρόνων, με εισόδημα που δεν ξεπερνάει τα 12.500 ευρώ, θα μπορέσει εν μέσω κρίσης και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση να ξοδέψει το λιγότερο 5.000 ευρώ για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του και να την καταστήσει φιλική προς το περιβάλλον. Σε περιόδους λιτότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η ανάγκη επιβίωσης τείνει να ξεπεράσει την οικολογική συνείδηση.

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του κλάδου της οικοδομής εκφράζουν στη Voria.gr την έντονη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών. Το μέτρο κρίνεται, ωστόσο, θετικό και αναμένεται να λειτουργήσει σαν «φιλί ζωής» σε μία αγορά που αργοπεθαίνει...

Πολύ σημαντικό κρίνει το εν λόγω πρόγραμμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Alumil», Γεώργιος Μυλωνάς, καθώς, όπως εξηγεί στη Voria.gr, θα δώσει σημαντικά κίνητρα στους πολίτες για την ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλου αριθμού κτιρίων, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει σημαντικά τον κλάδο του αλουμινίου. «Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, ενώ ανεξάρτητα από το ύψος της επιδότησης που θα παρέχει θα δώσει στον κλάδο μας τη δυνατότητα να κινηθεί και θα δώσει δουλειά σε πολλά εργατικά χέρια», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μυλωνάς κρίνει πως η υλοποίηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, ωστόσο εκφράζει την πεποίθησή του πως η εφαρμογή του θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα, υποστηρίζει πως θα πρέπει να λειτουργήσει σαν έναυσμα για σοβαρότερες δράσεις προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων. «Με αφορμή το "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον" η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στον επόμενο στάδιο και να δει αυστηρά το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές».

Λιγότερο αισιόδοξος για το κατά πόσο το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων θα εφαρμοστεί σύντομα και θα βοηθήσει τον κλάδο των κουφωμάτων, εμφανίζεται ο πρόεδρος του, Συνδέσμου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), Μανώλης Δημόπουλος. «Το μέτρο έχει αργήσει ήδη πολύ και η εφαρμογή του δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την αγορά, καθώς όποιος δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή κουφωμάτων δεν πρόκειται να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της κυβέρνησης».

Επιπλέον, ο κ. Δημόπουλος τονίζει πως η σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς και το γεγονός ότι τα βασικά σημεία του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη «κάνει μεγάλο κακό στον κλάδο. Είναι επιτακτική η άμεση εφαρμογή του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, ενώ κρίνει θετικό το γεγονός πως το συγκεκριμένο μέτρο διαχωρίζει την αλλαγή κουφωμάτων από την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Μεγάλη κάμψη στην αγορά των κουφωμάτων

Έντονη στατικότητα  παρατηρείται στην αγορά των κουφωμάτων, όπως υποστηρίζει ο κ. Δημόπουλος. «Η αγορά τους τελευταίους μήνες δεν κινείται καθόλου. Έχουν νεκρώσει τα πάντα», τονίζει και εκτιμάει πως σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους μήνες δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η βιομηχανία, καθώς όπως δηλώνει ο κ. Μυλωνάς, για το πρώτο τρίμηνο του 2010 παρατηρείται μια πτώση στον τζίρο της τάξης του 40% σε σχέση με το 2009, την οποία χαρακτηρίζει, ωστόσο, «σχετικά διαχειρίσιμη».

Ο πρόεδρος της «Alumil» υποστηρίζει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις αλουμινίου θα πρέπει να στηριχθούν στις εξαγωγές και να αναζητήσουν πελάτες στις ξένες αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Παράλληλα, εξαιτίας της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ο κ. Μυλωνάς θεωρεί πως «δεν μπορούν να δοθούν άμεσα μεγάλες ενισχύσεις στον κλάδο της οικοδομής».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

Οι δράσεις που θα επιδοτεί το πρόγραμμα αφορούν κυρίως θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της στέγης, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, καθώς και αντικατάσταση καυστήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικότερα σημεία του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2010, είναι τα εξής:

- Επιδότηση 50% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε εισοδήματα κάτω των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία  σε ζώνη αντικειμενικής αξίας κάτω των 1.500 ευρώ.

- Φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία σε ζώνη αντικειμενικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ.

- Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε εισοδήματα χαμηλότερα των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία σε ζώνη αντικειμενικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ.

- Τα κτίρια που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί πριν την 1.1.1980 (πριν την εφαρμογή του κανονισμού για τη θερμομόνωση).

Παράλληλα, για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα διενεργηθεί ενεργειακή επιθεώρηση, από ειδικούς επιθεωρητές, πριν και μετά τις παρεμβάσεις.