Skip to main content

Yanni’s Olive Grove: Χρυσό για τα «έξυπνα» ελαιόδενδρα της Ποτίδαιας

Η επιχείρηση από την Ποτίδαια δείχνει το μέλλον για την έξυπνη αγροτική παραγωγή: Τα ελαιόδενδρά της «μιλούν» με τον ιδιοκτήτη, όταν χρειάζονται νερό!

Το πρώτο βραβείο εφαρμογής καινοτόμων και «πράσινων» καλλιεργητικών πρακτικών «Ευφυούς Γεωργίας», ξεχωρίζοντας μεταξύ 1.303 συμμετοχών σε όλη την Ελλάδα, στον Διαγωνισμό Αγροτικών Δραστηριοτήτων 2017, που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΓΑΙΑ CAP, έλαβε η οικογενειακή επιχείρηση Yanni’s Olive Grove, που εδρεύει στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και αξιοποιεί περισσότερα από 6.000 ελαιόδενδρα, παράγοντας Αγουρέλαιο που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Η Yanni’s Olive Grove δείχνει το μέλλον για την έξυπνη αγροτική παραγωγή, στους παραθαλάσσιους ελαιώνες της: εκεί, η άγουρη πράσινη ελιά Χαλκιδικής, ενώθηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δίνει το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Τα ελαιόδεντρα της οικογενειακής επιχείρησης «μιλούν» με τον ιδιοκτήτη τους Γιάννη Προδρόμου, μέσω sms, για να δηλώσουν τις ανάγκες τους για άρδευση και λίπανση, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού καλλιεργητικού προγράμματος, που εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία ανώτατης ποιότητας προϊόντων ελιάς.


 
Το τελικό προϊόν όχι μόνο διακρίνεται για την ανώτατη ποιότητα της παρθένας πρώτης ύλης, αλλά έχει παραχθεί με βάση της αρχές της «ευφυούς γεωργίας ακριβείας» και μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως το μοναδικό ίσως στην Ευρώπη «έξυπνο» αγουρέλαιο ανώτατης ποιότητας.

Και αυτό γιατί, ενώ η συλλογή του πολύτιμου καρπού γίνεται με το χέρι με βάση τις ιδανικές τακτικές από Διεθνές Συμβουλίου Ελαιολάδου, η όλη καλλιεργητική διαδικασία αξιοποιεί εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας πώς η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να είναι στην πράξη επωφελής για τον Έλληνα παραγωγό και το ποιοτικό αγροτικό προϊόν. Χάρη σε αυτές, η άρδευση στα 6.000 ελαιόδεντρα της εταιρείας γίνεται αυτόματα, ενώ η λίπανση πραγματοποιείται στη βάση εξειδικευμένων αναλυτικών συμβουλών, βασισμένων σε επιστημονικά μοντέλα ακριβείας.

Το «έξυπνο ελαιόλαδο ευφυούς γεωργίας ακριβείας»

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να μην κατασκευάζει «έξυπνα» κινητά, ωστόσο, μπορεί να περηφανεύεται πλέον, ότι παράγει ένα «έξυπνο» αγουρέλαιο ανώτατης ποιότητας, που μπορεί να αποδείξει στην πράξη την …ευφυΐα του. Και αυτό καθώς με τη συνδρομή της τεχνολογίας έχει παραχθεί υπό συνθήκες, που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση, επιτυγχάνοντας από εξοικονόμηση νερού και μείωση του κόστους άρδευσης μέχρι τη χρήση της μικρότερης δυνατής ποσότητας λιπασμάτων.

Το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα, που «τρέχει» η εταιρεία Yanni’s’ s Olive Grove, αποτελεί προϊόν συνένωσης δυνάμεων της ίδιας, του Κέντρο Ελιάς Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της GAIA Επιχειρείν. Στόχος του η ανάπτυξη και μεταφορά στην εγχώρια ελαιοκαλλιέργεια ενός νέου μοντέλου, που αξιοποιεί την ευφυή γεωργία ακριβείας και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους των εισροών και την έγκαιρη προειδοποίηση κινδύνων.

Με την εμπειρία από τον χρόνο εφαρμογής του προγράμματος «ευφυούς γεωργίας ακριβείας» τα αποτελέσματα είναι ήδη θεαματικά σε οικονομικό επίπεδο, καθώς εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί μείωση του βασικού κόστους παραγωγής. Στην ποικιλία Χαλκιδικής υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η πράσινη επιτραπέζια ελιά μαζεύεται μόνο με το χέρι, γεγονός που εκτοξεύει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Μία άλλη ιδιαιτερότητα της άγουρης ελιάς Χαλκιδικής είναι ότι είναι ποτιστική, με κόστη άρδευσης να είναι υπέρογκα.

Ενημέρωση με sms στο κινητό

Όσον αφορά δε τις αλλαγές, που έχει εισάγει το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας στην καλλιεργητική διαδικασία της Yanni’s’ s Olive Grove, αυτές μπορεί να παραπέμπουν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ανοίγουν όμως ένα πραγματικό παράθυρο στην αγροτική παραγωγή του μέλλοντος.

Όταν αρχίζει η περίοδος της άρδευσης, το χωράφι θα στέλνει sms στο κινητό ότι πρέπει να ποτιστεί, υποδεικνύοντας και την ακριβή ποσότητα νερού που απαιτείται, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες των ελαιόδεντρων και όχι, όπως ποτίζουν, κατά συνθήκη, οι αγρότες της περιοχής. Το χωράφι, χάρη στους αισθητήρες και τις αναλύσεις εδάφους, θα ‘επικοινωνεί’, για να ενημερώσει πόσο και τι είδους λίπασμα θέλει, με βάση τις προσωπικές του ανάγκες για ‘τροφή’. Με τους μετεωρολογικούς σταθμούς υπάρχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο για τις καιρικές συνθήκες όσο και για επικείμενες απειλές όπως ο δάκος, για έγκαιρη προστασία.

Πλαίσιο της εταιρείας Yanni’s’ s Olive Grove

Στην οικογενειακή επιχείρηση του Γιάννη Προδρόμου, Yanni’s’ s Olive Grove, οι δύο εταίροι του προγράμματος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η Gaia Επιχειρείν, φαίνεται ότι βρήκαν πολύ γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή, για πρώτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα, καλλιεργητικών πρακτικών ευφυούς γεωργίας ακριβείας». Αρχικά η εταιρεία μπήκε στο πρόγραμμα με ένα χωράφι και στην συνέχεια εισήλθαν σε αυτό και τα 6.000 ελαιόδεντρά της σε σύνολο με τις παλιές και νέες φυτεύσεις.

Η Yanni’s’ Olive Grove, στα παραθαλάσσια ιδιόκτητα κτήματά της παράγει και τυποποιεί ετησίως περίπου 300 τόνους από τρεις ποικιλίες ελιάς (Χονδροελιά Χαλκιδικής, Άγρια ελιά Χαλκιδικής μπολιασμένη με Χονδροελιά, και την ποικιλία Γαλανή Χαλκιδικής).

Η βάση της ποιότητας βέβαια ξεκινάει από το χωράφι και την ορθή καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Ήδη στο χαρτοφυλάκιό της έχει σειρά διεθνών διακρίσεων. Τα πολλαπλά ανώτατα διεθνή βραβεία, εκτός από την επιβράβευση της προσπάθειας μας και την διεθνή αναγνώριση  που έδωσαν στην εταιρεία, της έδωσαν και  την τιμή να βάλει στον διεθνή χάρτη εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, για πρώτη φορά τις ποικιλίες ελιάς της Χαλκιδικής. Τα αγουρέλαια της ανήκουν πλέον στην λίστα TOP EVOOS OF THE WOLRD σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη WORLD RANKING EVOOS 2016 και η εταιρεία μας ανήκει στην λίστα TOP 100 SOCIETIES OF THE WORLD. Είναι τιμή για την YANNI’S OLIVE GROVE να φέρει επιπροσθέτως για το 2017 την σφραγίδα  ποιότητας .

Να σημειωθεί ότι τα αγουρέλαια της εταιρείας έχουν υψηλότατα επίπεδα πολυφαινολών και φυσικών αντιοξειδωτικών, σε σχέση με τα συμβατικά ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σύμφωνα με την Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έτος 2016 της απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο παραγωγής πολυφαινολικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από την Διεθνή Επιτροπή Ελαιοκανθάλης.

Αποτέλεσμα της βράβευσης στον Διαγωνισμό Αγροτικών Δραστηριοτήτων 2017 της GAIA Επιχειρείν είναι ότι ήδη η εταιρεία διαθέτει, πρώτη στην χώρα μας πιστοποίηση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου από Αμερικανικό Φορέα και βέβαια θεωρείται επόμενο να διαθέτει ανάμεσα στις πιστοποιήσεις της ISO22000, ISO9001 και ISO14001.

Τέλος η εταιρεία απολαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του εξαιρετικά απαιτητικού κοινού των ΗΠΑ και του Καναδά, κάνοντας, ταυτόχρονα, εξαγωγές σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Με αφορμή τη βράβευση, η σύζυγος του Ιωάννη Πρόδρομου, Εύη Ψούνου Προδρόμου, δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της εταιρείας μας YANNI’S OLIVE GROVE και ειδικά εκ μέρους του ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, για την τιμή της βράβευσης ανάμεσα σε 1303 συμμετοχές, με το πρώτο Βραβείο εφαρμογής καινοτόμων και «πράσινων» καλλιεργητικών πρακτικών ΕΥΦΥΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ από τον Διαγωνισμό Αγροτικών Δραστηριοτήτων 2017.
https://www.c-gaia.gr/news/newscategories/entry/deltio-tupou-diagonismos-agrotikis-drastiriotitas  

Για μία επιχείρηση, όπως η δική μας, της οποίας η βάση είναι η καλλιέργεια ελιάς ποικιλιών Χαλκιδικής και στόχος της η παραγωγή υψηλότατης ποιότητας αγουρελαίων και προϊόντων ελιάς, αυτό το βραβείο είναι το επιστέγασμα μίας τριετούς μεγάλης προσπάθειας αναβάθμισης των καλλιεργητικών μας πρακτικών, μέσα από την καινοτομία και πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα, να παρουσιάσω την εταιρεία μας και τη συνεργασία μας με το Κέντρο Ελιάς Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την ΓΑΙΑ Επιχειρείν.

Η έδρα μας βρίσκεται στην Νέα Ποτίδαια στην είσοδο της πρώτης χερσονήσου της Χαλκιδικής στην Βόρεια Ελλάδα.  

Ο Γιάννης ασχολείται όλη του την ζωή με την καλλιέργεια των ιδιόκτητων ελαιώνων του. Έχουμε περίπου 6700 δέντρα φυτεμένα με τοπικές ποικιλίες Χαλκιδικής, και παράγουμε περίπου 300 τόνους πράσινης ελιάς το έτος.

Το 2012 αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την παραγωγή μας, δίνοντας υπεραξία και τυποποιώντας την οι ίδιοι, διότι ως τότε απλά την πουλούσαμε ως νωπό καρπό στα τοπικά εργοστάσια που ασχολούνται με την τυποποίηση την πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Ξεκινώντας βέβαια είχαμε την  βασική πεποίθηση ότι πρέπει να γνωρίζουμε όσα μπορούμε περισσότερα για το προϊόν που θέλαμε να παράγουμε , διότι για παραγωγούς στην δική μας κλίμακα μοναδικό όπλο είναι η ανώτατη δυνατή ποιότητα, αφού οι ποσότητες μας είναι σχετικά περιορισμένες.

Η βάση της ποιότητας βέβαια ξεκινάει από το χωράφι και την ορθή καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Τα πολλαπλά ανώτατα διεθνή βραβεία που κερδίσαμε ως σήμερα, εκτός από την επιβράβευση της προσπάθειας μας και την διεθνή αναγνώριση  που μας έδωσαν σαν  εταιρεία, μας έδωσαν και  την τιμή να βάλουμε στον διεθνή χάρτη εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, για πρώτη φορά τις ποικιλίες ελιάς της Χαλκιδικής. Τα αγουρέλαια μας ανήκουν πλέον στην λίστα TOP EVOOS OF THE WOLRD σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη WORLD RANKING EVOOS 2016 και η εταιρεία μας ανήκει στην λίστα TOP 100 SOCIETIES OF THE WORLD. Έχουμε την τιμή να φέρουμε επιπροσθέτως για το 2017 την σφραγίδα ποιότητας .

Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να επισημάνω, ότι τα προϊόντα μας έχουν υψηλότατα επίπεδα πολυφαινολών  και φυσικών αντιοξειδωτικών, σε σχέση με τα συμβατικά ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σύμφωνα με την Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έτος 2016 μας απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο παραγωγής πολυφαινολικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από την Διεθνή Επιτροπή Ελαιοκανθάλης.

Η δίψα μας για μάθηση,  μας ώθησε να παρακολουθούμε κάθε σχετικό σεμινάριο και ημερίδα με θέμα την  γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.

Ακολουθώντας την πρόταση του Κέντρου Ελιάς Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία και ο Γιάννης είναι απόφοιτος του τμήματος ελαιοκομίας της, μπήκαμε σε ένα τριετές, μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, που ονομάζεται ΕΥΦΥΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ NEUROPUBLIC στα πλαίσια του προγράμματος GAIACAP.    

Έτσι λοιπόν προσφέραμε κάποιους από τους ελαιώνες για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος,  ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες καλλιέργειας  που μας δόθηκαν από τους γεωπόνους. Ήδη έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν την ποιότητα, την ποσότητα της παραγωγής αλλά και την μείωση του κόστους της.

Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι ήδη έχουμε και την πρώτη στην χώρα μας πιστοποίηση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου από Αμερικανικό Φορέα.

Κλείνοντας, θα ήθελα και εκ μέρους του συζύγου μου Γιάννη να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους συνεργάτες του  Κέντρου ελιάς Κρίνος, της GAIA  Επιχειρείν και της NEUROPUBLIC, διότι μέσα από την βοήθεια , την καθοδήγηση και την εμπειρία τους  μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθούμε και να αποκτήσουμε εξωστρεφή χαρακτήρα με κύρια χώρα εξαγωγών τις Η.Π.Α. και τον Καναδά».