Skip to main content

Υπ. Παιδείας: Οι δεκαεξάρηδες έθεσαν την ατζέντα των αλλαγών

Συζήτηση με τους μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Συζήτηση με τους μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας ΄Αννα Διαμαντοπούλου. Αντικείμενο του διαλόγου η μαθητική ζωή, οι σχέσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών, το δικαίωμα της συμμετοχής, τα αδιέξοδα της βίας και ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους νέους.

«Οι δεκαεξάρηδες δεν έκαναν απλά ερωτήσεις σήμερα», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου, στο τέλος της εκδήλωσης. «Οι δεκαεξάρηδες έθεσαν την ατζέντα των αλλαγών στην Παιδεία και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Η ωριμότητα των παιδιών και η αντίληψη της πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή. Εγώ βγαίνω πολύ αισιόδοξη από αυτή τη συνάντηση. Δεν ήταν μια συνάντηση ερωτοαπαντήσεων, ήταν μια συνάντηση κατάθεσης προτάσεων, ψυχής και ωριμότητας για το τι πρέπει να γίνει αύριο.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας, το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων, η βία, οι σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, τέθηκαν στο τραπέζι. Θέλω να σας πω, επίσης, ότι το πιο σημαντικό είναι πως μέσα από το διαδίκτυο συμμετείχαν πάνω από 60 σχολεία τα οποία έστειλαν από όλη την Ελλάδα τις δικές τους θέσεις στο σημερινό διάλογο».

Το στοιχείο που εντυπωσίασε την υπουργό ήταν όπως η ίδια εξηγεί «το πόσο σαφής είναι η αντίληψή τους για το θέμα των εκπαιδευτικών, για το πώς πρέπει να είναι ο καθηγητής και το τι περιμένουν από το δάσκαλό τους».

Η ερώτηση που την προβλημάτισε περισσότερο;

«Ήταν μια από τις τελευταίες ερωτήσεις. Μου είπαν ότι η αστυνομία είναι για να μας προστατεύει και πέρυσι χάσαμε την εμπιστοσύνη μας. Αυτή την εμπιστοσύνη τη χτίζουμε μέρα με τη μέρα. Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτά τα παιδιά να βγαίνουν στην κοινωνία χωρίς εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τους θεσμούς».