Skip to main content

Υπέρ της άρνησης Καλαμίδα - Τέντε να προσέλθουν στη Βουλή οι εισαγγελείς Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επικροτεί την απόφαση του πρόεδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.κ. Καλαμίδα και Τέντε αντίστοιχα, να μην προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Μετά τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτη, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επικροτεί την απόφαση του πρόεδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.κ. Γεώργιου Καλαμίδα και Ιωάννη Τέντε αντίστοιχα, να μην προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να συζητηθούν τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μπορεί να καλεί τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σε ακρόαση, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην αρχή της διακρίσεως των εξουσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ομόφωνα ότι δεν είναι επιτρεπτή η μετάβαση του κ. Τέντε στη Βουλή. Και αυτό γιατί η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι ασυμβίβαστη με τη Συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρο 26 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με όλους σχεδόν τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισκέφθηκαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και εξέθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τη Διοικητική Δικαιοσύνη.